Jan P:

Imponerende mobilisering på Anholt

Der er taget et kæmpe skridt i kystsikringsprojektet på Kattegat-øen

Det er en overvældet, rørt og ikke mindst jublende lykkelig Liselotte Arentz Sørensen - formand for Anholt Borgerforening - der kan notere, at det er lykkedes at samle mere end en million kroner sammen til det store kystsikringsprojekt, som skal sørge for, at havet ikke bliver ved med at æde af Kattegat-øens kyster, hvor blandt andet Anholts hovedfærdselsåre ligger.
“Da vi satte målet om en million kroner, var vi temmelig nervøse for, om vi havde sat barren for højt, men vi syntes også 500.000 kroner lød for noller. Vi besluttede os for millionen, og når vi nu har nået målet, synes jeg bare, at det sender et enormt kraftigt signal om, at vi står sammen om det her projekt. Vi viser, at vi har gjort en indsats. Det skaber en god energi, som jeg er sikker på, der vi kan bruge politisk i det videre forløb,” lyder det begejstret fra Liselotte Arentz Sørensen.

Rørt over støtten

Der er nemlig stadig et stykke vej at gå, inden kystsikringen er hevet i land. Rådgivningvirksomheden Cowi har anslået, at projektet i alt løber op i cirka 16,2 millioner kroner. På Finansloven er der afsat seks millioner kroner, mens Norddjurs Kommune har afsat 1,5 millioner kroner til genetablering af det stykke af vejen, der blev skyllet væk under stormen i 2011. Dermed mangler der stadig 8,5 millioner kroner, før anlægsarbejdet kan gå endeligt i gang.
“Man kan sagtens sætte sig ned og bare mene, at staten bør sørge for det, men signalet i det her er jo også, at vi står sammen i stedet for at stå og pege fingre af hinanden. Der findes også forslag til, hvordan man kan lave billigere løsninger til kystsikringen, men vi har bare besluttet, at vi ikke vil have halve løsninger. Vi vil have arbejdet gjort ordentligt fra starten, så vi ikke skal sidde og finde nye penge hvert år,” uddyber Liselotte Arentz Sørensen, der er meget rørt over den brede støtte, indsamlingsprojektet har fået fra hele Norddjurs Kommune.
“Der er rigtig mange firmaer fra hele kommunen, der har bakket os op og sagt 'selvfølgelig vil vi hjælpe'. Jeg synes, det sender et meget stærkt signal om, at vi støtter op om hinanden, og Anholt ikke bare bliver tænkt som sådan nogle fremmede langt ude i Kattegat. Det er meget rørende,” fortæller hun.

Indtryk på Christiansborg

Efter nytår bliver de indsamlede penge overdraget til Norddjurs Kommune, som står for selve anlægsarbejdet. Her er borgmester Jan Petersen klar til at sende opgaven i udbud, når finansieringen er helt på plads. Med de indsamlede penge har kommunen 1/3 af pengene på plads, mens der er en klar forventning om, at staten sørger for de resterende 2/3.
“Jeg er meget imponeret af den folkelige mobilisering, der har været på Anholt, og jeg håber virkelig, at det omfattende græsrodsarbejde gør indtryk på Christiansborg. Anholt er en del af Norddjurs Kommune, og det er vi stolte af, men vi er i forvejen ikke landets rigeste kommune, og det er ikke rimeligt, at vi skal pålægges ekstra udgifter for at sikre øen, som jo har national betydning med både rednings- og radarfaciliteter. Vi holder fast i, at staten må finde de ekstra tre millioner, der skal til for at sikre Anholt,” fastslår Jan Petersen.
@Fakta.rub:Kystsikring på Anholt


Anholt Borgerforening har siden starten af januar samlet penge ind gennem crowfunding på nettet. 
Onsdag 29. november rundede indsamlingen målet på en million. 32 dage før deadline, som er 31. december. Dermed kan man stadig nå at støtte projektet. Indtil videre har mere end 850 privatpersoner og virksomheder støttet Anholts kystsikringsprojekt. 
Den forestående kystsikring skal etableres på Anholts nordvestlige kyst. Forventningen er, at anlægsarbejdet kan gå i gang i det tidlige forår og afsluttes i efteråret 2018, og dermed være klar til efterårsstormene. For at modstå den kommende vinter er der pumpet ekstra sand ind til kysterne.

Publiceret 05 December 2017 11:55

SENESTE TV