Fra skoven:

Kunsten at bygge "Broen over Sort Å"

“Hvis jeg lige går hen og finder et stykke træ, der siger mig et eller andet. Så bliver det godt nok reserveret og lagt til side til senere brug.”

Sådan lyder det, når en kreativ og entusiastisk mand med respekt for træet som materiale - og en veludviklet sans for det at arbejde med træ i mange sammenhænge, - fortæller om sit virke.

Navnet er Christian Schmidt, og han bor et godt stykke ude i skoven mellem Vivild og Fjellerup.

I 2017 fik han sin debut i et regulært kunstprojekt - “Kunststien” - der var en del af Rethink 2017 i anledning af Aarhus som Europæisk Kulturhovedstad 2017.

Christians opgave lød kort og godt på, at han skulle bygge en bro, der kunne placeres over Sort Å og dermed fysisk forbinde Fjellerup med Bønnerup - hele ideen bag, fundamentet i projektet.
 

Symbol og fysisk bindeled

 
Ja, det officielle navn på projektet var faktisk “Broen over Sort Å” - med broen som et stærkt symbol og bindeled mellem de to byer.

“Det krævede jo lidt, at folkene bag projektet havde en bro. Og her kom jeg så ind i billedet, da Bent Sølyst fra gruppen, spurgte om jeg ville bygge en bro”.

Og det gjorde Christian så.

Selve bygværket nåede op på en vægt omkring de halvandet ton.

På forhånd kendte Christian området ved Sort Å rigtig godt og havde blandt andet kørt der en del på sin mountainbike.

“Og så skulle jeg jo ellers tage nogle mål, for det skulle jo helst være, så den kunne nå hele vejen over”.

Det endte med at broen blev på 7,5 meter for at den kunne passe ind i brinken.
Broen blev bygget hjemme hos Christians ude midt i skoven. hvor han kunne gå lidt til og fra bro-byggeriet hen over den fire-fem måneder lange byggeperiode.
 

Selv om enkelthed præger mange af Christians arbejder, så er han også detaljernes mand

Selv om enkelthed præger mange af Christians arbejder, så er han også detaljernes mand

Havørn og svampe

“Jeg startede med kævler på 10 meter med omkring 70-80 centimeter er i diameter i bunden. Og de skulle så laves til de to vanger, der skulle køre lige igennem”.

Og så skulle der ellers høvles og pudses og gøres ved.

Broen er bygget af sitkagran og er så ellers samlet efter de samme metoder, som når man bygger blokhuse.

“Samlinger som er både utroligt stærke og smukke at se på,“ forklarer Christian Schmidt, der til kunstprojektet også bidrog med en stor udskåret havørn og nogle Karl Johan-svampe udskåret i træ, der blev utroligt populære blandt de mange der tog en tur på Kunststien hen over sommeren.
 

“Hvalen er nok noget af det som jeg har lavet, der er det mest kunstneriske udtryk i”, vurderer manden bag skulpturen, der er det nye vartegn for Landsbyhallen Blåhvalen i Hevring.

“Hvalen er nok noget af det som jeg har lavet, der er det mest kunstneriske udtryk i”, vurderer manden bag skulpturen, der er det nye vartegn for Landsbyhallen Blåhvalen i Hevring.

Står nu på Meilgaard

 
Christian har bygget broen over Sort Å efter egne tegninger helt fra bunden af og har haft den store glæde, at broen har fundet sig et varigt hjemsted hos godsejer Michael Iuel på Meilgaard. Her er den placeres på bagsiden af slotsparken, hvor den forbinder et overløb fra voldgraven.

Selve “Kunststien strakte sig over en fem kilometerlang strækning med op mod 20 kunstværker udstillet undervejs.

Den samlede økonomi i hele projektet lød på 35.000 kroner fra Region Midtjyllands tema-pulje “Gentænk landsbyen i landsbyklynger”.

Et meget lille beløb til så stort og omfattende et projekt også set i forbindelse med de øvrige Rethink-indslag i kulturby-året i det østjyske.

“Det er mægtig godt gået af den lokale gruppe, der fik sat sig sammen og strikket et flot projekt”, mener Christian Schmidt, der i 2017 også havde et andet - dog meget mindre kunstprojekt at se til.

Nemlig “hvalen” - en stor skulptur skåret ud af en stor træstamme, der ellers var på vej til at blive kasseret og savet til brændsel.

Men heldigvis fik folkene bag HATS/Blåhvalen kontakt til Christian, som hen over vinter og forår havde stammen liggende derhjemme.

Og i juni kunne den færdige træskulptur præsenteres ved en sommersang-event i Hevring.

“Hvalen er nok noget af det som jeg har lavet, der er det mest kunstneriske udtryk i. Men jeg fik også et stykke træ, der var til at gennemskue og man kunne finde nogle ting i”, konstaterer Christian Schmidt.
 

Christian har taget opstilling midt på Broen over Sort Å ved den officielle indvielse af kunstprojektet, der blandt andet skulle forbinde Fjellerup og Bønnerup - både rent fysisk og symbolsk.

Christian har taget opstilling midt på Broen over Sort Å ved den officielle indvielse af kunstprojektet, der blandt andet skulle forbinde Fjellerup og Bønnerup - både rent fysisk og symbolsk.

Ud i skoven for at lade op

 
Christian kom i 2009 alvorligt til skade under sig arbejde, da han fik et stort gyngestativ ned over sig.

Det betød, at han måtte sadle om rent arbejdsmæssigt.

I dag er han ansat i flexjob hos Vibe Træpleje.

Han har også arbejdet en del med mennesker, men er altid vendt tilbage til skoven.

“Gerne i skoven i et par år og så lade op til en ny tid ude og arbejde med mennesker. Og det har jeg gjort nogle gange i mit liv, fortæller Christian, der resten af sit liv har tænkt sig at nøjes med at lade op.

Og det sker så ude i skoven og i arbejdet med træ og ting som han bedst går og hygger sig med.

For selv om det naturligvis er et arbejde - og ofte et af de hårde af slagsen - så er det også en hobby.

Folk vil også kunne opleve nogle af Christian Schmidts arbejder på Fjellerup Østergaard, en legeplads og shelters i Stenvad og på en kommende, nyrenoveret legeplads i Vrinners på Mols.


Fakta:

Christian Schmidt er djurslænding af fødsel - fra det nuværende Syddjurs.

Men har levet flere andre steder i Danmark- og med enkelte afstikkere til både Sverige og Tyskland.

Startede 12 år gammel ved en handelsgartner.

Da han blev 18, kom han i skoven og havde allerede som 16-årig stiftet bekendtskab med motorsaven.

Er uddannet som planteavlsteknikker.
Ansat ved Hede-Danmark i flere år.

Har arbejdet med det man kalder gråzone-børn på bosteder og lignende, med kriminelle og været inde over uddannelse af børn og unge i forskellige skolesammenhænge.

Har taget en række kurser indenfor håndværksmæssige felter samt en uddannelse som legepladsinspektør.

Publiceret 13 January 2018 12:00

Adresseavisen Syddjurs nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Adresseavisen Syddjurs
SENESTE TV

Kræftramte børn får tur i Djurs Sommerland

Normalt står hverdagen på hvile, lektier og ind i mellem blodprøver og kemo for 13-årige Mikkel G. Nielsen fra Galten. Men i dag får han sammen med andre kræftsyge børn fra Skejby Sygehus og deres familier mulighed for at glemme hverdagen lidt med en tur i Djurs Sommerland.

Det er Lions Club Aarhus Régina og Lions ungdomsklub Leo Club Aarhus Nord, der har arrangeret sommerturen til Djurs Sommerland.

"Jeg har glædet mig til i dag, fordi Lions Club har arrangeret, at vi unge kommer i Djurs Sommerland og hygger os og har det mega sjovt. Sådan nogle arrangementer kommer der tit nogle af for at vi skal glemme vores kemodage og have det sjovt," siger Mikkel G. Nielsen.

Væk fra hverdagen

Mikkel G. Nielsen fik i efteråret konstateret leukæmi. En lidt sjælden form, hvor det er t-cellerne, der ramt.

"De første otte måneder, har været hårde. Der har han fået blok-kure, som er en hård kemokur. Halvdelen af tiden har han været indlagt. Derfor er det rart at han nu er frisk nok til at være med i dag," fortæller Lis-Lotte Nielsen, som er mor til Mikkel.

Derfor er det også en Mikkel G. Nielsen, der har kørestolen med i dag, så han ikke bliver alt for træt. Men en af de vildeste forlystelser var alligevel øverst på dagens to-do liste, og blev som den første krydset af.

"Det er den sjoveste forlystelse der er herude. Det er fedt, det går så hurtigt, især det sving, der kommer i starten," fortæller 13-årige Mikkel G. Nielsen, der førhen har haft sæsonkort til forlystelsesparken.

Giver et afbræk

Det er 17. gang, at Lions Club har arrangeret turen for børnene og deres familier. Lions Club er verdens største private humanitære hjælpeorganisation. Pengene til sommerlandsturen kommer fra klubbernes kontingentkasse og fra aktivitetskassen – altså penge, de har tjent ved eksempelvis kræmmermarkeder, bankospil med mere.

”Formålet med den årlige udflugt er at give de sygdomsramte familier et afbræk fra en hverdag præget af sygdom. I løbet af dagen kan hele familien hygge sig og have det sjovt sammen i forlystelserne – et samvær, som der ikke altid er mulighed for på afdelingen. Samtidig får familierne mulighed for at møde andre familier i lignende situationer, og de får tid til at tale sammen og lære hinanden bedre at kende,” fortæller formand for Lions Club Aarhus Régina, Solvejg Kaae Hansen.