Kommentar:

Længe leve Syddjurs Bibliotek

Af
Af Lars Norman Thomsen

redaktør:

En gang var der et lystigt medlem af den daværende Midtdjurs Kommunalbestyrelse, der havde sin helt egen dagsorden, når bibliotekernes forhold var på dagsordenen.

“Hvis folk vil låne bøger, må de melde sig ind i en bogklub,”?lød det fra manden, der var medlem af Fremskridtspartiet til den øvrige forsamlings store moro.

Underforstået, at udlån af bøger ikke var en kommunal opgave.

Om politikeren virkelig mente, hvad han sagde, blev aldrig efterprøvet, og det var sikkert godt nok.

Bibliotekerne er fortsat en stor del af kulturen i kommunerne.

Således også i Syddjurs, hvor det heldigvis stadig er muligt at komme på et bibliotek og nyde roen og en andægtig stilhed, mens man enten går fra boghylde til boghylde eller sidder med en stak bøger.

Det selvom bibliotekerne også fungerer som digitale varmestuer for mange borgere og Borgerservice.

Syddjurs Bibliotek har netop sendt sit program ud for årets første seks måneder, og stor ros til det.

Den nye biblioteksleder Claus Pettersson satser helt bevidst på at komme ud til borgerne der, hvor de bor.

Kulturpolitisk er det oplagt, at det må være sådan.

Forfatterarrangementer, højskoleaftener, og foredragsaftener kan foregå mange andre steder end på bibliotekerne i de store byer. Bibliotekslederens decentrale tilgang og ønske om at række ud til alle områder i kommunen fortjener stor applaus. Liv i Forsamlingshusene har vist vejen, og tankegangen er nu den samme hos bibliotekerne.

Programmet har den nødvendige bredde og rummer alt fra forfatteraftener med notabiliteter som Merete Pryds Helle (er afviklet) og Svend Aage Madsen til foredrag med 80'ernes store fodboldlandstræner Sepp Piontek. Hertil kommer foredragsaftener om kollektivbevægelsen på Djursland og om historien bag Maltfabrikken i Ebeltoft.

Maltfabrikkens historie fortælles i Hornslet, så kom ikke og sig, at Syddjurs Bibliotek ikke gør noget for at fremme sammenhængskraften og forståelsen områderne imellem i Syddjurs.

Det er sjældent, at politikerne roser bibliotekerne. Ufortjent - Syddjurs har fået et godt biblioteksvæsen for få penge og en fremsynet leder, der konkret bidrager til borgerinddragelse.

Publiceret 09 February 2018 07:00

SENESTE TV