Debat:

Opgør med uddannelsessnoberiet - Norddjurs Kommune viser vejen

Af Søren Heisel, forbundssekretær i 3F, og Lydia Frydendal Callesen, formand i 3F Djursland:

“Når Anton og Sofie skal vælge ungdomsuddannelse, går de ofte uden om f.eks. tømrer- og kokkefaget. Det er der al grund til at se på med stor alvor og bekymring, da det er de faglærte hænder, vi i Danmark skal leve af i fremtiden. For at imødekomme det behov ligger et stort ansvar hos kommunerne, for det er først og fremmest i folkeskolen, at de unge kan få øjnene op for værdien af at tage en erhvervsuddannelse.

En netop offentliggjort analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) viser, at udviklingen med at få de unge til at tage en erhvervsuddannelse går den helt gale vej. I erhvervsskolereformen fra 2015 opsatte regeringen og forligspartierne en målsætning om, at mindst 25 procent af en ungdomsårgang skal vælge en erhvervsuddannelse i 2020. Det er kun 19 kommuner, der opfylder den målsætning.

Norddjurs Kommune er én af de 19 kommuner. Her vælger 36,1 procent af en ungdomsårgang at uddanne sig indenfor de håndværksmæssige fag. Det vidner om, at de unge i kommunen allerede har fokus på erhvervsuddannelserne. Det kan vi godt være stolte af. Men vi må ikke hvile på laurbærrene.

I 3F mener vi, at det er altafgørende, at kommunerne lever op til deres ansvar og informerer de unge om mulighederne med en erhvervsuddannelse.

I grundskolen skal vejlederne oplyse de unge om håndværksuddannelserne i lige så høj grad som andre uddannelser. Den nye Forberedende Grunduddannelse (FGU) skal i kommunerne kobles tæt op på erhvervsuddannelserne. Og så er det vigtigt, at de unge i grundskolen får tilbudt aktiviteter, der skærper nysgerrigheden for og udvikler deres håndværksmæssige kompetencer og ikke kun de boglige. Og endelig kan kommunerne via uddannelsesklausuler i deres udbud sikrer, at kun virksomheder, der tager lærlinge, får del i offentlige opgaver.

Vi skal have gjort op med uddannelsessnobberiet og på alle niveauer italesætte, at fremtidsudsigterne er mindst lige så gode med en erhvervsuddannelse som med en handelsskoleeksamen eller en studenterhue. Både hvad angår beskæftigelse, efter- og videreuddannelse og karrieremuligheder.”

Publiceret 26 February 2018 12:52

Adresseavisen Syddjurs nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Adresseavisen Syddjurs
SENESTE TV