Gastronomi:

Moment satser på drikkevarer i 2018

Denb bæredygtige restaurant slår dørene op til en ny sæson

Af
Af Stine Østergaard

Den bæredygtige restaurant Moment på Friland fortsætter kursen med at skubbe grænserne for at tænke bæredygtigt uden at gå på kompromis med smag og luksus. Som sædvanligt ændrer drikkemenuen sig i takt med, hvilke råvarer der er tilgængelige. Men nu med endnu mere fokus på bæredygtighed.

“Den almindelige dansker er blevet mere bevidst om, hvilke valg der findes på madsiden, når man tænker bæredygtigt. Men drikkevarerne er ikke fulgt med på samme måde. Det vil vi forsøge at lave om på,” siger Morten Storm Overgaard.

Naturvine

Det er hans kone Rikke Storm Overgaard, der ejer Moment, men Morten Storm Overgaard har daglig gang i restauranten.

På vinsiden kan man på Moment nu få et anderledes glas vin, end man kan de fleste andre steder. I hvert fald i Jylland, hvor naturvin ikke er særligt udbredt.

Derfor er det oplagt for den bæredygtige restaurant at gå forrest i Jylland og udbrede viden om naturvin, som man også kan købe i restaurantens nye vinudsalg.

“Naturvin har et bredere smagsunivers. Den er friskere, og nogle af dem smager faktisk slet ikke af vin,” siger Morten Storm Overgaard.

Grundidéen bag naturvin er, at det skal være en renere vin. Derfor anvendes der for eksempel ikke gær – andet end den gær, der naturligt sidder uden på druen.

Det er blandt andet derfor, at man kan opleves en naturvin der er blå, lyserød eller lilla. Måske bliver en rødvin let mousserende. Det kan være svært at forudsige, når man ikke bruger kemikalier i produktionen.

“De fleste siger også, at de slet ikke bliver trætte på samme måde, som man kan blive af konventionel vin,” fortæller Morten Storm Overgaard.

For at oplyse om bæredygtighed blandt drikkevarer laver restauranten Moment sine egne safter og drikkeeddiker. Og for at give en unik smagsoplevelse selvfølgelig. Foto: Stine Østergaard

For at oplyse om bæredygtighed blandt drikkevarer laver restauranten Moment sine egne safter og drikkeeddiker. Og for at give en unik smagsoplevelse selvfølgelig. Foto: Stine Østergaard

Andre drikkevarer

Moment tager også fat i flere hjemmeproducerede drikkevarer i den nye sæson. De liver op i nogle gamle gæringsprocesser for at producere spændende nye drikke.

“Vi har fået fat i en ginger beer plant. Det er en slags svamp, som er meget sjælden at få fat i. Den giver en helt fantastisk smag, når man bruger den i en hjemmelavet saft,” siger Morten Storm Overgaard.

Det bliver også muligt at få mocktails (en betegnelse for cocktails uden alkohol) baseret på hjemmelavede drikkeeddiker. Og det er ikke så surt, som det lyder.

“Det er altså ikke bare eddike på glas, vi serverer,” siger han med et smil.

“Men i drinksene giver det en mundfylde, som passer rigtig godt til mad.”

Sammen med maden, der i marts byder på “det første af det nye og det sidste af det gamle” fra køkkenhaven, skal drikkevarerne give en god og sjov oplevelse.

“Det er stadig meningen, at det skal være en sjov oplevelse at spise på Moment. Samtidig med den gode mad- og drikkeoplevelse opdager man, at verden er større. Der findes for eksempel ikke kun rød-, hvid- og rosévin,” siger Morten Storm Overgaard.

Fakta - Naturvin

Konventionel vin: Her må anvendes kemikalier både i dyrkning og produktion.

Økologisk vin: Druerne er dyrket økologisk, men der stadig tilladt et vis antal kemikalier i produktionen.

Naturvin: Så lidt indblanding i den naturlige proces som overhovedet muligt.

Publiceret 06 March 2018 11:30

Adresseavisen Syddjurs nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Adresseavisen Syddjurs
SENESTE TV