Undersøgelse:

Midtjyske mødre skal spørges om HPV-vaccine

Spørgeskema skal gøre regionen klogere på forældres valg

I sidste uge modtog 7.000 mødre i Region Midtjylland med digital post et spørgeskema om deres valg eller fravalg af HPV-vaccine til deres døtre. Spørgeskemaet er sendt ud til kvinder, hvis døtre er født i 2003.

Spørgeskemaet skal afdække de overvejelser, som forældrene gør sig i forbindelse med vaccinationen samt, hvor de henter information.

I Danmark tilbydes HPV-vaccinationen til alle 12-årige piger med det formål at beskytte mod udvikling af livmoderhalskræft. Nyeste tal fra Statens Serum Institut viser, at der er en stigning i antallet af piger, der bliver vaccineret i forhold til det seneste år.

Dog er der stadig kun 41 procent af piger født i 2003, som er blevet vaccineret, og der er således stadig et stykke vej til deltagelse på 90 procent, som man så i de første år, efter vaccinen blev introduceret i 2009.

Vigtig viden

Astrid Baumann, lægestuderende og leder af projektet, håber, at mange kvinder, der modtager spørgeskemaet om HPV-vaccinen, vil tage sig tid til at udfylde det.

“Uanset hvilken beslutning man har truffet for sin datter, også hvis man endnu ikke har besluttet sig, håber vi, at kvinderne vil udfylde spørgeskemaet. På den måde får vi viden om forældrenes overvejelser, og hvor de henter information. Den kan vi bruge til at forbedre og målrette information til forældre, der står overfor at skulle have deres datter HPV-vaccineret,” siger Astrid Baumann i en pressemeddelelse fra Region Midtjylland.

  • Hvert år får 400 danske kvinder livmoderhalskræft, og heraf dør 100 af sygdommen
  • HPV skal være til stede, for at livmoderhalskræft kan udvikle sig. Derfor tilbydes forebyggende vaccine til piger i 12-års alderen
  • HPV-vaccinationen blev indført som en del af børnevaccinationsprogrammet i 2009
  • HPV-vaccination beskytter mod 70-90 procent af tilfælde af livmoderhalskræft

Publiceret 11 March 2018 21:04

Adresseavisen Syddjurs nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Adresseavisen Syddjurs
SENESTE TV