Frederikke Kalmar får overrakt prisen som Årets Unge Forsker 2018. Hun er den yngste nogensinde til at modtage den pris. Foto: Sanne Vils

Frederikke Kalmar får overrakt prisen som Årets Unge Forsker 2018. Hun er den yngste nogensinde til at modtage den pris. Foto: Sanne Vils

Unge forskere:

Frederikke fra Ryomgård vandt som den yngste nogensinde

Det var den 14-årige lokale forsker Frederikke Kalmer, der vandt juniorkatekorien for snuden af de nærmeste konkurrenter, der var 10. klasseselever

Af
Af Stine Østergaard

 

Frederikke Kalmar er 14 år og går til dagligt i 7. klasse på Ryomgård Realskole. Trods sin forholdsis unge alder i forskersammenhæng løb hun alligevel med sejren som Årets Unge Forsker 2018 tirsdag aften i Forum, København.

Hun vandt den samlede juniorkategori foran 49 andre finaleprojekter i Danmarks største landsdækkende naturvidenskabelige talentkonkurrence, Unge Forskere. Hendes nærmeste konkurrenter gik alle i 10. klasse.

Lad mig gætte, hvor gammel du er...

Frederikke Kalmars projekt hedder 'Lad mig gætte, hvor gammel du er …'. Hun har undersøgt, om man kan afsløre folks alder ud fra deres svar i en online billedquiz.

"Jeg fik den idé, at jeg kunne gætte folks alder ud fra billeder af ting. Med hjælp fra min far fandt jeg 30 billeder fra forskellige årtier, som jeg satte ind i et spørgeskema og delte på Facebook. Jeg fik 218 svar, og ved hjælp af 3 beregningshypoteser kunne jeg regne folks alder ud med en fejlmargen på 4,8 år," fortæller Frederikke Kalmar i en pressemeddelelse.

Vil man vide mere om Frederikke Kalmar og hendes projekt, kan man læse her, hvor Lokalavisen mødte den unge forsker inden finalen.

En stor oplevelse

"Det har været megasjovt at være med i Unge Forskere. Jeg er den eneste fra min skole, der er med, og jeg har egentlig ikke rigtig lavet projektet i forbindelse med skolen - jeg har lavet det hjemme, min far har hjulpet lidt," fortæller Frederikke Kalmar.

Pigernes far, Steffen Kalmar, var tydeligt stolt. Det er ham, der har stået bi og svaret på spørgsmål om Frederikkes projekt, for projektet har ikke været et skoleprojekt, men Frederikkes eget.

"Jeg tror, at skolen har fået øjnene op for mulighederne i Unge Forskere. Jeg tror ikke, de har vidst, at konkurrencen eksisterende, men mon ikke de tager fat i den nu, hvor de har kunnet se, hvad det kan føre til!"

Frederikke fejrede sejren på Bremen Teater sammen med resten af de unge forskere – og sin far og tvillingesøster, som her hepper på livet løs. Hun røbede, at hun sammen med søsteren allerede har en ide til Unge Forskere næste år, hvor de to stiller op sammen. Foto: Jakob Vind

Frederikke fejrede sejren på Bremen Teater sammen med resten af de unge forskere – og sin far og tvillingesøster, som her hepper på livet løs. Hun røbede, at hun sammen med søsteren allerede har en ide til Unge Forskere næste år, hvor de to stiller op sammen. Foto: Jakob Vind

Statistisk overblik

Unge Forskere-juryen, der består af naturvidenskabelige eksperter fra hele Danmark begrunder, hvorfor prisen er gået til det unge supertalent fra Ryomgård:

"Frederikke har udvist et statistisk overblik, som falder hende helt naturligt – på lige fod med det niveau, man lærer på universitetet. Uden at kende fagbegreberne viser hun forståelse og intuition for statistik. Juryen var særdeles imponeret af hendes kreative tilgang til at vurdere sine egne metoder. Hendes projekt har et meget stort potentiale."

Med prisen følger 25.000 kr.

Prisen blev overrakt til Frederikke Kalmar af undervisningsminister Merete Riisager og protektor for Unge Forskere H.K.H. Prins Joachim i Forum i København. I sin tale i forbindelse med overrækkelsen sagde prinsen blandt andet:

"Jeg må sige, at jeg er imponeret over jeres projekter, der hver og et er startet med en undren. Den iderigdom og interesse for naturvidenskab, som I viser, gør mig sikker på, at vi i Danmark kan være med til at gå forrest, når fremtidens globale udfordringer skal løses. Det er nemlig jer - de nysgerrige front runners - der skal være med til at vise vejen."

 

 

FAKTA

I alt havde 186 forskertalenter fra grundskoler og almene og tekniske gymnasier i hele Danmark  kvalificeret sig til den nationale finale i Unge Forskere efter fem semifinaler i landets regioner. Konkurrencen er todelt – i finalen er der 50 grundskoleprojekter og 50 gymnasieprojekter.

Der blev uddelt priser til vindere i tre forskellige spor: Life science, physical science og technology.

Frederikke Kalmars projekt hører til i Life Science kategorien. Udover vinderpriserne dystede deltagerne om præmier for over?300.000 kr., samt en lang række særpriser og rejselegater.

Publiceret 25 April 2018 08:15