Alle isene har ikke chokolade, men vekao på toppen. Foto: Martin Sørensen

Alle isene har ikke chokolade, men vekao på toppen. Foto: Martin Sørensen

Kæmpe Sambi slår champagnebrus

I giganternes kamp slår Premier Is Frisko, når det gælder sommerens bud på en grøn limonadeis med vekao-top

Af
Louise A. Poulsen lap@sondagsavisen.dk

Der er tre slags is her: de søde, de syrlige og så den, der er helt ved siden af, fordi den smager lidt af marcipan,” siger lektor på Københavns Professionshøjskole Michael René efter at have smagt på fem slags grøn limonadeis med chokoladelignende overtræk på toppen.

“Ja, den har en syntetisk smag og er meget vandig,” supplerer hans kollega Preben Vestergaard om isen Grønskolling fra Netto.

Det er grunden til, at isen ikke når op på mere end to stjerner, som betyder et produkt på det jævne.

Smelter hurtigt

Friskos version er den eneste, der hedder champagnebrus – et navn, som i daglig tale ofte bruges om de grønne limonadeis med vekao-top. Men kategoriens klassiker får middelkarakteren tre stjerner.

“Syren dominerer smagen mere her. Den er ikke så kondivand-sød som flere af de andre,” siger Michael René, mens Preben Vestergaard synes, at isen har en lidt syntetisk smag.

Coops bud på en grøn limonadeis takseres til fire stjerner. Rema 1000's er dommerne meget begejstrede for, men en enkelt ting trækker ned.

“Man når næsten ikke at tygge på den, fordi den smelter så hurtigt. Den smager rigtig godt af citrus og lime, men den er jo næsten smeltet væk, inden man når ud på terrassen på en varm solskinsdag,” siger Preben Vestergaard.

Ingen chokolade

Helt i top ligger Kæmpe Sambi fra Premier Is, som også er den dyreste, fordi den ikke er købt i en kasse som de øvrige, men har en stykpris på 17 kroner.

“Når man bider, kommer der et godt knæk fra både is og overtræk. Isen er fast og har god balance mellem det søde og det syrlige,” siger Preben Vestergaard, mens Michael René nikker og erklærer sig enig.

“Det er helt klart en favorit,” siger han.

Som de andre is har vinderen ikke chokolade, men vekao på toppen. Det er et produkt, der ikke må kaldes chokolade, fordi det indeholder mere end fem procent andre vegetabilske fedtstoffer end kakaosmør.

Sådan skal Grøn limonadeis smage

Vi forventer lime-lemon-smag og sødme, friskhed og syrlig smag, som minder om en sportssodavand. Der skal være god, mørk chokolade på toppen, så is og chokolade giver et godt knæk. Farven er flot og intens grøn.

Publiceret 17 June 2018 06:00