Kasper Bjerregaard. Foto: Lars Norman Thomsen

Kasper Bjerregaard. Foto: Lars Norman Thomsen

Debat Norddjurs: Er det altid andres skyld?

Af
Kasper Bjerregaard (V)

Norddjurs Kommunalbestyrelse

Gruppeformand:

”Det er synd for os”. Sådan er forklaringen automatisk, når det endnu en gang viser sig, at der ikke er styr på økonomien i Norddjurs og der skal skæres til.

Meldingen er den samme, nu da det er afsløret, at det på godt 6 måneder er lykkedes at forvandle et valgbudget for 2018 med et forventet plus i kassen på små 20 mio. til et forventet minus på ca. 44 mio. Med andre ord er der forsvundet ca. 64 mio. siden valget i November. Situationen er nu så alvorlig, at man er tvunget til handling.

Og svaret er igen: Det må være nogen andres skyld.

Derfor er fokus nu på Arbejdsmarkedsområdet. Her ses et overforbrug på 35 mio. hvilket naturligvis er kritisabelt, men det bedste er, at man her kan give Regeringen, komplicerede regler eller andre kommuner skylden for egen manglende evne til økonomistyring.

Det er altid andres skyld. Det er synd for Norddjurs kommune. Det kan være en uretfærdig udligning, et omprioriteringsbidrag, urimelige refusionsordninger eller hvad man nu ellers kan vælge at lancere som den store skurk.

Men hvad med de resterende ca. 30 mio. kroner?

Hvorfor lægger vi ikke lige så stort fokus på dem?

Der er jo nok at tage fat på. Men det kræver ledelse og styring, for der skal tænkes langsigtet.

Manglende evne og vilje til at tage beslutninger har bragt kommunen i knæ:

Folkeskolen er presset helt i bund, de kommunale veje og cykelstier er i en jammerlig forfatning, de kommunale bygninger mangler vedligehold, kommunen har et overbrug på administration og listen kan fortsættes.

Men kommunen bruger penge - masser af penge. De bliver bare brugt uklogt.

Servicerammen (det kommunen må bruge på skoler, ældrepleje, børnehaver m.m.) ser ud til at blive overskredet med 24 mio. i 2018. Vi bruger altså langt flere penge end vi må - og det har intet med førtidspensioner at gøre. Forsørgelsesudgifter tæller ikke med i servicerammen, så det er ikke kun arbejdsmarkedsområdet, der er den store synder.

Situationen i Norddjurs er, at der politisk tænkes kortsigtet, der mangler styring og der mangler retning

Så ender det på et tidspunkt galt, og man må bremse hårdt op.

Det er træls og hårdt, men det er ikke altid andres skyld."

Publiceret 21 June 2018 10:15