Henrik Moeslund har caféen sammen med sin kone Louisa. Det er et sted, hvor lokale råvarer er det absolut vigtigste – og så at det skal være hjemmelavet. Foto: Stine Østergaard

Henrik Moeslund har caféen sammen med sin kone Louisa. Det er et sted, hvor lokale råvarer er det absolut vigtigste – og så at det skal være hjemmelavet. Foto: Stine Østergaard

Café Moeslund er smagen af grundighed og lokale råvarer

Det hele skal være så lokalt som muligt, når der bliver købt ind hos Café Moeslund, hvor selv kaffebønnerne er hjemmeristede

Af
Stine Østergaard

EBELTOFT Kaffebønnerne er godt nok importeret fra Hamborg. Uanset, hvor meget man gerne ville, så er Djurslands bakker ikke høje nok til, at man kan dyrke kaffebønner. Men når Henrik Moeslund modtager de grønne kaffebønner fra Tyskland, så rister han dem selv i varmeovnen.

"Kaffe er super nørdet. Det er nok ti gange mere nørdet end rødvin," siger Henrik Moeslund.

Senere får Lokalavisens udsendte nørderiet "at smage", da den serverede kaffe er drukket op. Henrik Moeslund fortæller, hvorfor denne kaffe er mildere end det, man for eksempel typisk vil servere i Italien. Det har noget med blandingsforholdet af de forskellige kaffebønner at gøre.

Fra kunst til køkken

I virkeligheden er parret bag caféen først og fremmest kunstnere. Lokalerne havde i mange år frem til 2009 fungeret som glaspusterværksted. Men det koster mange penge - rigtig mange penge - at puste glas. Så de måtte lukke det kreative værksted ned.

"Så skulle vi ud og finde et almindeligt job her i byen. Men det er altså svært, når man har pustet glas de sidste 20 år," siger Henrik Moeslund.

Henrik Moeslund har altid interesseret sig for at lave mad og havde hjulpet til i køkkenet ved væddeløbsbanen, så han fik idéen til at åbne en café.

"Først var Louisa imod det. Men jeg fik hende overtalt, og i dag elsker hun det," griner han.

Lokalt er vigtigt

Omkring 90% af det mad, der bliver lavet er økologisk. Og alt er lavet fra bunden. Det er nogle af de vigtigst værdier ud over det, at de kun køber lokalt ind.

De fleste grøntsager er fra Lille Raneladegård, fisken er fra Flyvefisken, vinen fra Hos Walter, øl og sodavand fra Ebeltoft Gårdbryggeri og kød og det meste kolonial fra Kvickly i Ebeltoft, der har egne slagtere.

"Hvis ikke vi bruger de lokale, så er der lige pludselig ikke nogle lokale producenter. Hvis alle køber ind i Aarhus, så ender det med, at de kun er der, man kan købe ind."

Stadig kunstnere

Selv uden for sæsonen, er der næsten altid fyldt i caféen, som i vinterhalvåret kun holder åbent i weekenden. Når man arbejder så meget om sommeren, skal der være plads til frihed om vinteren. Lige for tiden bliver de kunstneriske færdigheder også holdt ved lige.

"Vi er begyndt at gå til skulpturstøbning af bronze om mandagen. Så vi ikke kommer helt væk fra kunsten," siger Hernik Moeslund.

Men helt væk fra kunsten føler han sig nu heller ikke, når han laver mad.

"Jeg kan godt lide at lege med smagene og farverne, når jeg laver mad. Hvis ikke der er farver i, så bliver det så kedeligt."

Når tiden ikke går med kunst eller køkkenudfoldelser, så er Henrik Moeslund dybt engageret i projektet Grobund.

Café Moeslund arrangerer også små fortælleaftener, hvor der også bliver serveret mad. Næste gang er 27. september med Tommy Mørck og kræver tilmelding hos Café Moeslund.

Publiceret 20 September 2018 11:29