Maria Wine er noget bedre kendt i Sverige end i Danmark, selvom hun er født og opvokset her. Nu bliver hendes kærlighedsdigte udgivet på dansk. Pressefoto

Maria Wine er noget bedre kendt i Sverige end i Danmark, selvom hun er født og opvokset her. Nu bliver hendes kærlighedsdigte udgivet på dansk. Pressefoto

Maria Wine – en kunstneriske storesøster til Tove Ditlevsen

Benedicte Riis sammenligner de to kvinders parallelle kamp for kunst og eksistens med kvindeligheden som omdrejningsakse

Af
Benedicte Riis

Ebeltoft Så er der kærlighedsreception og fejring af digtsamlingen ”Den daglige kærlighed” af Maria Wine. Det sker 12. november klokken 17 til 19 på Ebeltoft Bibliotek.

"For første gang er Maria Wines kærlighedsdigte blevet oversat til hendes eget modersmål, dansk, og det skal fejres ordentligt. Forfatteren Benedicte Riis har boet i Maria Wine Museet i Hagstad vinteren 2017/18 og udvalgt og oversat 59 af Maria Wines digte, som Forlaget Tøkk nu udgiver. Så nu skal vi nyde kærlighedens rus, drikke kærlighedsvin, høre oplæsning og opleve spændende øjeblikke fra Maria Wines liv," skriver Benedicte Riis og Forlaget Tøkk i en pressemeddelelse.

Maria Wine

Maria Wine blev født den 8. juli 1912 som Karla Maria Petersen i København. En traumatisk opvækst på et børnehjem i Nordsjælland satte stærke spor i hendes sind og forfatterskab. I 1936 giftede hun sig med den kontroversielle svenske forfatter Artur Lundkvist og flyttede over sundet, hvor hun i 1943 debuterede med digtsamlingen ”Vinden ur mörkret” og tog kunsternavnet Maria Wine.

Hendes ægteskab med Artur Lundkvist var stormfuldt. De havde begge elskere eller elskerinder og var væk fra hinanden i perioder. Men de holdt sammen til den dag, hvor Artur Lundkvist døde i 1991. Ved brylluppet havde de lovet hinanden evig solidaritet, men ikke evig troskab, og det løfte holdt de.

Benedicte Riis

Forfatteren Benedicte Riis har boet i Maria Wine Museet i Hagstad vinteren 2017/18 og udvalgt og oversat 59 af Maria Wines digte, som Forlaget Tøkk nu udgiver.

Til reception vil man "se billeder fra Maria Wines fortid, og forestille os, hvordan en samtale mellem Tove Ditlevsen og Maria Wine ville lyde," skriver hun i pressemeddelelsen.

Tilmelding på tanteandantegogo@hotmail.com

Publiceret 07 November 2018 12:00