Foto: Allan Trolle
Foto: Allan Trolle
Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Debat Djursland: Siger politikerne bare ja til at fodre hunden med sin egen hale?

Af Orla Lund, Elmestien 2 – Øster Alling:

“Det lyder unægtelig forjættende, når regeringen afsætter flere millioner kr. til indretning af køkkener på landets ældre- og plejecentre. En nostalgisk bølge er skyllet over landet med mantraet fra Thyra Franks tidligere – nu nedlagte plejehjem Lotte – at duften af mad ”som vor mor lavede den” er helt afgørende for et godt ældreliv.

Også i Norddjurs Kommune er der politikere, der øjner chancen for popularitet hos ældrebefolkningen ved at foreslå, at man i Norddjurs genopretter de nedlagte køkkener på vore plejecentre, så madlavningen kommer tæt på beboerne.

Da jeg var formand for socialudvalget i den hedengangne Sønderhald Kommune i 90'erne, var der et ønske om ”flere varme hænder” på vore ældre-plejecentre.

Da der ikke var penge til en personaleudvidelse, opstod ideen – vist nok fostret af nuværende velfærdsdirektør Kenneth Koed Nielsen, der var socialchef – at vi kunne samle produktionen af mad på et køkken, lave køkkenet på det andet ældre-plejecenter til modtagekøkken og så i øvrigt bringe mad ud til hjemmeboende som vacuumpakket mad. Den personalebesparelse, godt 2 millioner kr. der derved opstod, kunne bruges til flere ”varme hænder”. Et enigt byråd vedtog ordningen.

Se vi politikere vidste godt, at et er anlægsudgifter, et andet er driftsudgifter. Det første er en engangsforeteelse, det andet er noget der kommer hvert år. Jeg kan forstå, at Norddjurs Kommune har søgt og fået bevilget nogle millioner fra den statslige pulje til anlæg af køkkener. Så man er godt i gang. Nu er det jeg spørger: Hvor vil man skaffe pengene fra til de forøgede driftsudgifter? Nogle kan måske hentes ved en reduktion af personalet på Djurs Mad.

Men der skal man jo fortsat lave mad til de hjemmeboende ældre, så det er nok kun begrænset, hvor meget man kan spare. Syddjurs skal i øvrigt have halvdelen af besparelsen.

Da de samlede driftsudgifter på kommunens budget formentlig ikke kan forøges, kan de forøgede driftsudgifter ved at etablere nye køkkener, kun ske ved at finde besparelser på den øvrige kommunale drift.

Jeg vil kraftigt opfordre de. der forsvarer de ældres forhold i Norddjurs, såsom Ældre Sagen og Ældrerådet, til at være meget årvågne og holde øje med om de forøgede driftsudgifter ved oprettelse af køkkener på plejecentrene, sker ved besparelser andre steder på ældrebudgettet og gøre deres indflydelse gældende og forhindre dette.

Det kan ikke være rimeligt, at man ”fodrer hunden med sin egen hale”, og således lader de samme ældre opleve en ringere service på ældreområdet.”

 

Publiceret: 22. Maj 2017 20:32

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Adresseavisen Syddjurs

ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt