"Vi er ganske uforstående over for den ansvarsforflygtigelse, som - set med vore briller - er årsag til en stor del af Letbanens forsinkede start," lyder det i henvendelsen fra samtlige formænd i de 14 distriktsråd i Syddjurs til Transportminister Ole Birk Olesen (billedet). Arkivfoto
Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Debat: Ingen passer på Letbanen - ansvaret flyder fra Herodes til Pilatus

Af Jørgen Ørgaard, Borgerforeningen Mols – Distriktsråd for Mols og Helgenæs - på vegne af samtlige 14 distriktsråd i Syddjurs:

På vegne af:
Ebeltoft Distriktsråd v. Mogens Kaalbye, Rosmus Distriktsråd v. Peter Koustrup, Feldballe Distriktsråd v. Lone Henriksen, Rønde Distriktsråd v. Carsten Skivild
Nimtofte Distriktsråd v. Carsten Bryrup, Thorsager Distriktsråd v. Klaus B. Mikkelsen, Ugelbølle Distriktsråd v. René Poulsen, Ryomgård Distriktsråd v. Kirting Olesen
Mørke Distriktsråd v. Kasper Urth, Hornslet Distriktsråd v. Hans Nielsen, Pindstrup Distriktsråd v. Liselotte Lauritsen, Ådalens Distriktsråd v. Ellen Aarrebo Jensen og Kolind Distriktsråd, v. Jens Ove Nielsen

Åbent brev til Transportminister Ole Birk Olesen (Liberal Alliance, red.) og Folketingets Transportudvalg (se udvalgets medlemmer her: http://www.ft.dk/da/udvalg/udvalgene/tru/medlemsoversigt)

“Hvordan kan det være, at evalueringen af det problemfyldte og udskældte forløb op mod åbningen af Aarhus Letbane først er klar til oktober?

Hvorfor er der endnu ikke fundet ud af, hvem der skal lave den? Passagererne kan som bekendt endnu ikke komme med letbanen fra Grenaa, eller Odder, da åbningen er blevet forsinket på ubestemt tid.

- På nuværende tidspunkt er det ikke muligt at få oplyst, hvornår togene kommer til at køre. Der foreligger en længere proces om godkendelsen af de jernbanestrækninger, hvori letbanen er opdelt. Samtidig arbejdes på de vilkår, letbanen fik i forbindelse med godkendelsen af etape ét i december. For ikke at blive stoppet igen, skal det sikres, at letbanen overholder de vilkår korrekt. Mange måtte vente længe på Aarhus Letbane, og flere må nu vente endnu længere på Transportministeriets evaluering af det udskældte bygge- og åbningsforløb.

Både borgmester Jacob Bundsgaard, Aarhus og Regionsrådsformand, Anders Kühnau har været stærkt kritiske overfor processen. Her på Djursland må vi forvente, at evalueringen kommer til at pege på de steder, det gik galt under etape 1. såvel i forhold til de interne arbejdsgange som i kommunikationen – både hos Aarhus Letbane, i Trafikstyrelsen og Transportministeriet, og vi må alle forvente et svar på, hvorfor tingene blev så tilspidsede, og hvorfor der skal gå så lang tid, inden man kan få en endelig afgørelse på, hvornår man kan komme ud at køre med togene.

Det har været både et kaotisk og utilfredsstillende forløb. Derfor må vi undre os over, at man først nu henter nogle eksterne parter ind, der kan være med til at belyse, hvad der gik galt i forløbet. Det er helt uacceptabelt, at der skal gå så lang tid. Aarhus Letbane begyndte som bekendt i december at køre på 1. etape, som går fra Aarhus H til Aarhus Universitetshospital i Skejby.

Først på nuværende tidspunkt er Transport-, Bygnings- og Boligministeriet i dialog med udvalgte, eksterne bydere om evalueringsopgaven af forløbet med sikkerhedsgodkendelsen af Aarhus Letbane. Det er derfor endnu ikke afklaret, hvem evalueringen udføres af, skriver pressechef i Transportministeriet, Mia Josiassen til TV2 ØSTJYLLAND. Transportministeriet oplyser desuden, at det er ministeriets forventning, at en endelig afrapportering af evalueringen først vil kunne foreligge primo oktober 2018.

Således er det endnu uvist, hvornår næste del, fra Odder til Grenaa, kan åbne op for passagererne. For to måneder siden udtalte transportministeren, at han bad om en evaluering af forløbet op til den udskudte åbning af Aarhus Letbane.

- ”Det er klart, at hele forløbet om godkendelsen af Aarhus letbane har været meget utilfredsstillende. Jeg vil derfor tage initiativ til at vi får en evaluering af forløbet, så vi får belyst, hvad årsagerne har været til, at Aarhus Letbane ikke har kunnet levere et materiale, der har kunnet godkendes, og hvordan vi kan undgå at opleve noget lignende en anden gang”, sagde Ole Birk Olesen midt i december.

To måneder senere er der altså ikke udsigt til, at evalueringen er på trapperne – faktisk langt fra. Set med vore briller flyder ansvaret fra Herodes til Pilatus. Ingen passer på Letbanen. Det er langt fra tilfredsstillende. Vi har brug for at få sat fart på ibrugtagningen af både strækningen til Odder og Grenaa. Der er mange – ja, rigtig mange østjyder, der går og venter på, at de to strækninger bliver færdige. Så man kan bruge det som det, det burde være: Et effektivt transportsystem, som kan få folk til og fra arbejde.

Hvordan kan det være, at evalueringen af det problemfyldte og udskældte forløb op mod åbningen af Aarhus Letbane først er klar til oktober?

Hvorfor er der endnu ikke fundet ud af, hvem der skal lave den?”

Publiceret: 06. Marts 2018 20:59

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Adresseavisen Syddjurs

Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt