Den 7,5 meter lange og omkring 1,5 tons tunge bro er her på vej til sin sommerlige placering over Sort Å mellem Fjellerup og Bønnerup som et led i et af årets mange Rethink-projekter.
Den 7,5 meter lange og omkring 1,5 tons tunge bro er her på vej til sin sommerlige placering over Sort Å mellem Fjellerup og Bønnerup som et led i et af årets mange Rethink-projekter.
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Fra skoven: Kunsten at bygge "Broen over Sort Å"

“Hvis jeg lige går hen og finder et stykke træ, der siger mig et eller andet. Så bliver det godt nok reserveret og lagt til side til senere brug.”

Sådan lyder det, når en kreativ og entusiastisk mand med respekt for træet som materiale - og en veludviklet sans for det at arbejde med træ i mange sammenhænge, - fortæller om sit virke.

Navnet er Christian Schmidt, og han bor et godt stykke ude i skoven mellem Vivild og Fjellerup.

I 2017 fik han sin debut i et regulært kunstprojekt - “Kunststien” - der var en del af Rethink 2017 i anledning af Aarhus som Europæisk Kulturhovedstad 2017.

Christians opgave lød kort og godt på, at han skulle bygge en bro, der kunne placeres over Sort Å og dermed fysisk forbinde Fjellerup med Bønnerup - hele ideen bag, fundamentet i projektet.

 

Symbol og fysisk bindeled

 

Ja, det officielle navn på projektet var faktisk “Broen over Sort Å” - med broen som et stærkt symbol og bindeled mellem de to byer.

“Det krævede jo lidt, at folkene bag projektet havde en bro. Og her kom jeg så ind i billedet, da Bent Sølyst fra gruppen, spurgte om jeg ville bygge en bro”.

Og det gjorde Christian så.

Selve bygværket nåede op på en vægt omkring de halvandet ton.

På forhånd kendte Christian området ved Sort Å rigtig godt og havde blandt andet kørt der en del på sin mountainbike.

“Og så skulle jeg jo ellers tage nogle mål, for det skulle jo helst være, så den kunne nå hele vejen over”.

Det endte med at broen blev på 7,5 meter for at den kunne passe ind i brinken.

Broen blev bygget hjemme hos Christians ude midt i skoven. hvor han kunne gå lidt til og fra bro-byggeriet hen over den fire-fem måneder lange byggeperiode.

 

Selv om enkelthed præger mange af Christians arbejder, så er han også detaljernes mand
Selv om enkelthed præger mange af Christians arbejder, så er han også detaljernes mand

Havørn og svampe

“Jeg startede med kævler på 10 meter med omkring 70-80 centimeter er i diameter i bunden. Og de skulle så laves til de to vanger, der skulle køre lige igennem”.

Og så skulle der ellers høvles og pudses og gøres ved.

Broen er bygget af sitkagran og er så ellers samlet efter de samme metoder, som når man bygger blokhuse.

“Samlinger som er både utroligt stærke og smukke at se på,“ forklarer Christian Schmidt, der til kunstprojektet også bidrog med en stor udskåret havørn og nogle Karl Johan-svampe udskåret i træ, der blev utroligt populære blandt de mange der tog en tur på Kunststien hen over sommeren.

 

“Hvalen er nok noget af det som jeg har lavet, der er det mest kunstneriske udtryk i”, vurderer manden bag skulpturen, der er det nye vartegn for Landsbyhallen Blåhvalen i Hevring.
“Hvalen er nok noget af det som jeg har lavet, der er det mest kunstneriske udtryk i”, vurderer manden bag skulpturen, der er det nye vartegn for Landsbyhallen Blåhvalen i Hevring.

Står nu på Meilgaard

 

Christian har bygget broen over Sort Å efter egne tegninger helt fra bunden af og har haft den store glæde, at broen har fundet sig et varigt hjemsted hos godsejer Michael Iuel på Meilgaard. Her er den placeres på bagsiden af slotsparken, hvor den forbinder et overløb fra voldgraven.

Selve “Kunststien strakte sig over en fem kilometerlang strækning med op mod 20 kunstværker udstillet undervejs.

Den samlede økonomi i hele projektet lød på 35.000 kroner fra Region Midtjyllands tema-pulje “Gentænk landsbyen i landsbyklynger”.

Et meget lille beløb til så stort og omfattende et projekt også set i forbindelse med de øvrige Rethink-indslag i kulturby-året i det østjyske.

“Det er mægtig godt gået af den lokale gruppe, der fik sat sig sammen og strikket et flot projekt”, mener Christian Schmidt, der i 2017 også havde et andet - dog meget mindre kunstprojekt at se til.

Nemlig “hvalen” - en stor skulptur skåret ud af en stor træstamme, der ellers var på vej til at blive kasseret og savet til brændsel.

Men heldigvis fik folkene bag HATS/Blåhvalen kontakt til Christian, som hen over vinter og forår havde stammen liggende derhjemme.

Og i juni kunne den færdige træskulptur præsenteres ved en sommersang-event i Hevring.

“Hvalen er nok noget af det som jeg har lavet, der er det mest kunstneriske udtryk i. Men jeg fik også et stykke træ, der var til at gennemskue og man kunne finde nogle ting i”, konstaterer Christian Schmidt.

 

Christian har taget opstilling midt på Broen over Sort Å ved den officielle indvielse af kunstprojektet, der blandt andet skulle forbinde Fjellerup og Bønnerup - både rent fysisk og symbolsk.
Christian har taget opstilling midt på Broen over Sort Å ved den officielle indvielse af kunstprojektet, der blandt andet skulle forbinde Fjellerup og Bønnerup - både rent fysisk og symbolsk.

Ud i skoven for at lade op

 

Christian kom i 2009 alvorligt til skade under sig arbejde, da han fik et stort gyngestativ ned over sig.

Det betød, at han måtte sadle om rent arbejdsmæssigt.

I dag er han ansat i flexjob hos Vibe Træpleje.

Han har også arbejdet en del med mennesker, men er altid vendt tilbage til skoven.

“Gerne i skoven i et par år og så lade op til en ny tid ude og arbejde med mennesker. Og det har jeg gjort nogle gange i mit liv, fortæller Christian, der resten af sit liv har tænkt sig at nøjes med at lade op.

Og det sker så ude i skoven og i arbejdet med træ og ting som han bedst går og hygger sig med.

For selv om det naturligvis er et arbejde - og ofte et af de hårde af slagsen - så er det også en hobby.

Folk vil også kunne opleve nogle af Christian Schmidts arbejder på Fjellerup Østergaard, en legeplads og shelters i Stenvad og på en kommende, nyrenoveret legeplads i Vrinners på Mols.

Fakta:

Christian Schmidt er djurslænding af fødsel - fra det nuværende Syddjurs.

Men har levet flere andre steder i Danmark- og med enkelte afstikkere til både Sverige og Tyskland.

Startede 12 år gammel ved en handelsgartner.

Da han blev 18, kom han i skoven og havde allerede som 16-årig stiftet bekendtskab med motorsaven.

Er uddannet som planteavlsteknikker.

Ansat ved Hede-Danmark i flere år.

Har arbejdet med det man kalder gråzone-børn på bosteder og lignende, med kriminelle og været inde over uddannelse af børn og unge i forskellige skolesammenhænge.

Har taget en række kurser indenfor håndværksmæssige felter samt en uddannelse som legepladsinspektør.

Publiceret: 13. Januar 2018 12:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Adresseavisen Syddjurs

Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt