Unge Syddjurs-talenter:

Shanghai Akademiet rykker til Grønland

De unge mennesker på talentlinjen i Kulturskolen Syddjurs får en oplevelse for livet i skolernes sommerferie

Af
Af Lars Norman Thomsen

Det er en bevilling på den nette sum a' 320.000 rare kroner, der gør det muligt for Shanghai Akademiet i den første uge af skolernes sommerferie at flyve til Sisimiut på Grønlands Vestkyst.

Den glade mæcen er Nordplus Junior, som er Nordisk Ministerråds program for nordisk-baltisk samarbejde inden for førskole, grundskole- og ungdomsuddannelsesområdet. Der er ca. 19 millioner kroner i puljen til rådighed hvert år.
Shanghai Akademiet er for unge sangere, dansere og musikere mellem 12 og 18 år.
Linjen er udviklet og drives i samarbejde med Syddjurs Ungdomsskole. Shanghai Akademiet søgte i foråret Nordplus Junior om midler til projektet: 'Nordisk Skabernetværk - Samskabelse af musik, lyrik og koreografi for unge i Danmark og Grønland'.
Beløbet dækker transport for samtlige deltagende elever, lærere og ledere, kunne kulturskoleleder Christen Frost fortælle ved sidste uges introarrangement på Kulturhotellet i Rønde for de deltagende unge og deres forældre.

Det dansk-grølandske kulturmøde er i fuld gang. Kommunikationen, verbalt og musikalsk, foregår over Skype. Foto: Lars Norman Thomsen

Det dansk-grølandske kulturmøde er i fuld gang. Kommunikationen, verbalt og musikalsk, foregår over Skype. Foto: Lars Norman Thomsen

Musikskolen Serravik

Shanghai Akademiet skal besøge musikskolen Serravik i Sisimiut, og forberedelserne til sommerens store clou er allerede i fuld gang på alle planer.

Simon Bekker, underviser i guitar og bas i Kulturskolen Syddjurs og bandleader for Shanghai Akademiets rytmiske ensemble, har besøgt Sisimiut, og han kunne ved introarrangementet fortælle de fremmødte, at der venter rejseholdet fra Syddjurs en betagende oplevelse på alle måder.

“Det bliver en stor oplevelse for os alle, fordi vi skal besøge et sted, der er så forskelligt fra det, vi kender til i Danmark,” forklarede Simon Bekker, der bad forældrene om at udvise tålmodighed, hvis hjemrejsen ikke lige kommer til at foregå på den dag, der er planlagt.

“Vejret kan pludselig gøre, at vi må udsætte hjemrejsen.”

Sagaer og folkeeventyr

Det dansk-grønlandske kulturmøde får grønlandske sagaer og danske folkeeventyr som ramme.

“Det kommer eleverne til at arbejde med hver for sig og sammen,” forklarede Vibe Ulbrandt, sanglærer og koordinator hos Shanghai Akademiet.

“Samarbejdet kommer til at foregå på mange måder. Danske elever laver en sangtekst, som de sender videre til Grønland, hvor eleverne komponerer melodien. Det kan også være, at eleverne på Grønland laver et stykke musik, som så overtages af vores dansere, der skal lave koreografien.”

Kommunikationen Danmark og Grønland imellem foregår over Skype, og frem til mødet i skolernes sommerferie, hvor anstrengelserne skal bære frugt i form af en fælles forestilling, optræder de danske og grønlandske unge for hinanden over Skype.

“Så i 2018 flytter vi altså Shanghai Akademiets årlige forestilling til Grønland. Det bliver stort,” lovede kulturskoleleder Chresten Frost.

Shanghai Akademiet består af fire ensembler:

  • Vokalensemblet
  • Danseensemblet
  • Det klassiske ensemble
  • Det rytmiske ensemble

Publiceret 10 November 2017 17:30

SENESTE TV