Kultur:

Søren Huss fortolker Brecht på Fuglsøcenteret

Den tidligere forsanger i Saybia kommer med musik, han har skrevet til digte af den tyske digter og teatermand, som efter nazisterne erbrobring af magten i Tyskland boede i en række år i Svendborg

Af
Af lars Norman Thomsen

Sangeren og sangskriveren Søren Huss kommer til Fuglsøcenteret med den musik, han har skabt til tyske Bertolt Brechts digte og den Reumert-nominerede forestilling 'Svendborgdigte' (Svendborg Gedichte), som det er lykkedes Syddjurs Teaterforening at skaffe til centret onsdag 31. januar klokken 19. 
Søren Huss medvirker  i forestillingen i selskab med Jens Gotthelf og den tyske skuespiller Leif Eric Young. Forestillingen bygger på 'Svendborgdigte', som udkom i nyoversættelse i 2016 - på 60 års dagen for Bertolt Brechts død.
Navnet Bertolt Brecht forbindes med Svendborg på grund af hans ophold i byen 1933-1939. Forfatteren blev tvunget i eksil af de tyske fascister og søgte først husly hos forfatteren Karin Michaëlis på Thurø i foråret 1933. Senere købte han huset Skovsbo Strand 8. I 1939 fik Bertolt Brecht opholdstilladelse i Sverige, fordi det blev usikkert at være i Danmark.
Huset Skovsbo Strand 8 er idag ejet af Svendborg kommune og anvendes som Kunstner- og forskerboligen Brechts Hus.
Forestillingen er instrueret af den unge tyske instruktør Petra-Leonie Pichler og er et scoop for Djursland og Syddjurs Teaterforening. (se www.syddjursteaterforening.dk).

En digter er flygtet fra brændende bøger, censur og forfølgelse og forsøger med sine digte at sætte ord og billeder på den verden, han elsker og frygter.

Starter udendørs

Klokken 19 begynder forestillingen med en prolog, der foregår uden for indgangen til Fuglsøcentret. Tanken er, at publikum starter udenfor for derefter at bevæge sig til teatersalen. Det vil dog også være muligt at opleve prologen indendørs fra cafeen eller balkonen på første sal.

Gregers Dirkinck-Holmfeld har set forestillingen og anmelder begejstret:

”Visuelt er der fascinerende scenebilleder i Nicolaj Spangaas scenografi og tyske Petra-Leonie Pichlers instruktion. Musikalsk er forestillingen yderst slagkraftigt med Søren Huss' kompositoriske virke, hans spil og hans sang. Digtene blev faktisk udgivet på tysk dengang af et dansk forlag, men er først dansk-oversat nu og dét på glimrende vis af Ulla Gjedde. Det er selvfølgelig interessant historisk at få Brecht-teksterne frem i lyset, men endnu mere interessant, hvordan de får så mange klokker til at ringe om aktuelle problematikker: Vores syn på flygtninge og vores usikkerhed over for demokratiets holdbarhed”.

Billetter til forestillingen, der foregår i Fuglsøcenterets teatersal på Dragsmurvej 6 i Knebel, kan købes via Syddjurs Teaterforenings hjemmeside www.syddjursteaterforening.dk.

Publiceret 17 January 2018 11:05

Adresseavisen Syddjurs nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Adresseavisen Syddjurs
SENESTE TV