I 1311 arrangerede Erik Menved den første ridderturnering man kender til i Danmark. Den foregik i Rostock. Riddere til hest bliver der også lejlighed til at beundre ved weekendens marked

I 1311 arrangerede Erik Menved den første ridderturnering man kender til i Danmark. Den foregik i Rostock. Riddere til hest bliver der også lejlighed til at beundre ved weekendens marked

Tag med et smut tilbage til Kong Erik Menveds tid

Store og små middelalderentusiaster mødes de næste dage ved Kalø for at genskabe middelalderen til glæde for gæsterne på Kong Menveds Marked

Af
Lars Norman Thomsen

Scenen er sat til weekendens Kong Menveds Marked ved Kalø. Kong Menved er naturligvis Erik Menved (1274-1319), der blev kronet i 1287 i en alder af bare 12 år, da hans far brutalt var blevet myrdet i Finnerup Lade.

Moderen, dronning Agnes ledede en formynderregering, indtil Erik Menved blev myndig.

Erik Menved førte mange krige, som efterhånden anstrengte rigets finanser til bristepunktet. Kongen måtte udskrive store skatter, hvilket i 1313 førte til et stort bonde- og adelsoprør i Jylland.

Efter at oprøret var nedkæmpet, byggede Erik Menved fire tvangsborge i Jylland, som skulle holde befolkningen i ave: Borgvold ved Viborg, Ulstrup ved Struer, Bygholm ved Horsens og Kalø på Djursland.

Danmarkshistorie

Det er en flig af dette stykke Danmarkshistorie som arrangørerne bag Kong Menveds Marked forsøger at iscenesætte.

Når markedspladsen åbner kl. 10 lørdag er det med et program, der er spækket med kampshows, middelaldermusik og gøglere.

Men ud over diverse optræden vil du også kunne høre historien om Kalø på flere forskellige måder. Du vil blandt andet kunne opleve Museum Østjylland og Syddjurs Bibliotek dramatisere fortællingen om oprørske undersåtter, rebelske bønder og Kong Erik Menved, og Syddjurs Egnsteater bidrager til programmet med blandt andet dukketeater.

Vil du gerne bruge dine egne hænder til at få historien ind under huden, kan du besøge Karpenhøj Naturcenters bod, hvor du kan være med til at bygge en model af Kalø Slot, som det så ud i 1313. Du vil desuden her kunne samles om bålet og høre historien om Kong Menved, borgen, fangerne og ikke mindst om dragen, der huserer i ruinen den dag i dag.

Ebeltoft Rideklub giver mulighed for en tur på hesteryg, mens spejdere fra Ryomgård og Ebeltoft stiller op for at hjælpe til med afviklingen af trafik osv.

Tid og sted:

16. og 17. juni kl. 10-17, Sønder Stegeløkke-pladsen, Molsvej 31 (bag ved Kalø Slotskro).

Entré: 80 kr. for voksne. 40 kr. for børn 10-16 år. Børn under 10 år fri entré. Kombinationsbillet med Børnenes Herregårdsmarked på Gl. Estrup 150 kr.

Billetter kan løbes på www.go-syddjurs.dk eller i indgangen.

Kong Menveds Marked arrangeres af Syddjurs Kommunes Kultursekretariat i samarbejde med Mjødladen.

Læs mere om markedet på www.facebook/kongmenvedsmarked.dk og på kongmenvedsmarked.dk. Programmet er vedhæftet

Publiceret 15 June 2018 09:00