Hege Tokle, teaterlederen, der har formået at skabe et egnsteater i Syddjurs, runder de 50. Foto: Lars Norman Thomsen

Hege Tokle, teaterlederen, der har formået at skabe et egnsteater i Syddjurs, runder de 50. Foto: Lars Norman Thomsen

50 år: Teaterlederen med de overbevisende talenter

Teaterleder Hege Tokle runder et skarpt hjørne i fineste form og med politisk opbakning

Af
Lars Norman Thomsen

KULTUR Tirsdag 18. september kan lederen af Syddjurs Egnsteater, Hege Tokle, fejre 50 års fødselsdag. Det bliver/blev markeret med en morgenmadsreception på Kulturhotellet i Rønde.

Hege Tokle, der er født og opvokset i Norge, har nu i næsten ti år været tovtrækker for Syddjurs Egnsteater. Ingen over og ingen ved siden af den lattermilde teaterleder, der kan intimidere selv den mest hardcore rindalist og til stadighed overbevise både nye og gamle politikere om kunstens betydning lokalt. Også de politiker typer, der betragter kulturlivet på samme måde som en brugtvognsforhandler har det med sin bilkirkegård. Er der penge i foretagendet?

Det kom allermest til udtryk, da Syddjurs Byråd enedes om at satse kassen på at være hjemsted for dette års Aprilfestival - verdens største børne- og ungeteaterfestival, som Hjørring Kommune bliver vært for i 2019.

I forbindelse med en forestilling i 2015 beskrev denne skriverkarl i en kommentar i Lokalavisen Hege Tokle og Egnsteatrets betydning for kommunen sådan her:

”Det tjener Syddjurs politikerne til ære, at de har vovet at holde fast i denne kultursatsning. Den er kommet for at blive og sender også et signal til omverdenen, hvis vi nu bringer det forkætrede begreb, BOSÆTNING, på banen. […] Det lille, fortættede kammerspil, cirka 100 publikummer, overværede på Fregatten Jylland var kunst - en både bevægende og inciterende smuk historie om tro, håb og kærlighed til alle tider. Der er grund til at glæde sig til at kunne se trilogien i sin helhed, og glæde sig over, at Syddjurs Egnsteater ligger i Syddjurs."

...skrevet efter at have overværet premieren på 'Livets blå bølge'. Anden del af trilogien 'Hjerterum: Tro, Håb og Kærlighed', som til dato har været Hege Tokles stærkeste visitkort i kunstnerisk forstand.

Tro, Håb og Kærlighed er fortællingen om menneskers vilje til at elske trods afstand i tid og sted, om at bevare troen og håbet på at kærligheden er størst. Gennem kærlighedsbreve, der gemmes i en helt særlig spilledåse, vandrer historierne og spilledåsen op gennem 115 år og henover 5056 km.

Fra 1830'erne til slutningen af 2. verdenskrig udfoldes tre kærlighedshistorier, inspireret af faktiske personer. Fortællingerne handler om kærlighedens eviggyldige, men dog uransagelige veje.

Vi venter i spænding på, hvad hun har i støbeskeen efter, at hun nu er kommet til skelsår og alder.

Publiceret 18 September 2018 14:15