Sommerhus i Egil Fischers Ferieby, Femmøller; Foto: Syddjurs Kommune

Sommerhus i Egil Fischers Ferieby, Femmøller; Foto: Syddjurs Kommune

Arkitektur og Bevaringspris: Vinderne afsløres først på Arkitekturens Dag

Syddjurs Kommune uddeler for 3. gang Arkitektur og Bevaringspris blandt. Seks kandidater har været med i slutspurten

Af
Lars Norman Thomsen

SYDDJURS Syddjurs Kommunes Arkitektur- og Bevaringspris 2017 blev uddelt på Arkitekturens Dag 2. oktober 2017. Den glade modtager var Anne Dorthe La Cour for hendes nybyggede og meget smukke, ladelignende landsbyhus med tilhørende gårdhave i Boeslum.

I år uddeles prisen så for tredje gang - på Arkitekturens Dag, 1. oktober 2018. Blandt 17 indkomne forslag udvalgte Komiteen for Arkitektur og Bevaringsprisen seks emner, som Komiteen med PUK-udvalgsformand Riber Antonsen (V) i spidsen har været rundt og kigge nøjere på.

På denne baggrund har Komiteen nu udvalgt to vindere, men de holdes hemmelige indtil overrækkelsesdagen.

De seks kandidater

De seks udvalgte kandidater repræsenterer alle på hver deres måde noget unikt, når det gælder arkitektur og smag. Der er tænt over tingene i processen, der førte frem til det fine slutresultat.

Atriumhuse, Strandparken 2 - 26, Rønde

"Rønde Strandpark består af 13 atriumhuse med udsigt over Kalø Vig. Byggeriet er opført med megen omtanke og hensyntagen til det omgivende landskab og de naturmæssige herlighedsværdier. Byggeriet er opført som en tæt lav parkbebyggelse i en etage og delvis sammenhængende, således at landskabet fra syd og nord trækkes ind omkring husene og ind i bebyggelsens midte. Det er tilstræbt, at samtlige udstykninger får del i den fine udsigt."

Bygherre: Boform-artform ApS

Arkitekt: Cubo Arkitekter

Ombygning af tidligere plejehjem til boliger Toftehøjen, Ebeltoft

"Boligkomplekset Toftehøjen, en afdeling af boligselskabet DjursBo i Ebeltoft, indeholder 36 boliger. Det ligger højt på et markant hjørne centralt i Ebeltoft. I mange år har bygningen, der tidligere var et plejehjem, ligget skæmmet og ubeboet hen. I løbet af det seneste års tid er der sket en omfattende forvandling."

Bygherre: Boligselskabet DjursBo

Arkitekt: Oprindelig v. arkitektfirmaet Friis & Moltke. Ombygning v. ArcHus Arkitektfirma

Fritidshus, Blakshaven 26, Ebeltoft

"Fritidshuset er beliggende på en meget smuk grund syd for Ebeltoft i et sommerhusområde ved Ahl. Grunden er sydvest vendt og når helt ned til stranden. Huset er placeret tilbagetrukket på grunden, så der opstår et flot landskabeligt kig fra huset over havet mod Helgenæs. Huset er opført med cedertræslister som facademateriale og tagpap på taget."

Bygherre: Helle Gram og Torben Schønherr

Arkitekt: LOOP Architects

3 nye træhuse på Fiskerihavnen i Ebeltoft, Stockflethsvej 13B og 19, Ebeltoft

"Ejendommene er ny opført af ejerne af Glaspusteriet på Fiskerihavnen i Ebeltoft. De tre huse fremstår som fine eksempler på forholdsvis ydmyge bygninger – pakhus, skur og røgerilignende bygning på kajkanten, der er med til at understøtte hele det bebyggede kulturmiljø på Fiskerihavnen."

Bygherre: Trine Drivsholm og Tobias Møhl

Arkitekt: 13B – VMB-Arkitekter; 19 – Jørgen Overbys Tegnestue

Sommerhus i Egil Fischers Ferieby, Fuglsøvej 2, Femmøller

"Sommerhuset fra 1937 (SAVE 4) fremstår som et fint eksempel på, hvorledes man nænsomt kan renovere et ældre sommerhus og samtidig nyopføre og fint indpasse en ny anneksbygning i tilknytning hertil. Ejendommen har gennemgået en omfattende renovering samtidig med, at der blev opført en ny tilbygning."

Bygherre: Thomas Daniel Ibsø og Natalie Aarberg

Arkitekt: Oprindelig Egil Fischer; Renovering og tilbygning Arkitekt Kurt Birk Nielsen

Murermestervilla, Tendrupvej 1, Hornslet

"Ejendommen har gennemgået en omfattende renovering. Boligen er en patriciervilla opført i 1919, og fremstod indtil nuværende ejeres overtagelse i oprindelig stand med en dårlig vedligeholdelse. Der var endvidere tilføjet en tilbygning i 1966 i gule teglsten med fladt tag, som fungerede som konsultation for lægen, husets tidligere beboer."

Bygherre: Robert Knudsen og Pia Maria Rostgaard

Syddjurs Kommunes komité for Arkitektur- og Bevaringsprisen består af følgende medlemmer:

Formand for Udvalget for Plan, udvikling og kultur Riber Hog Anthonsen (formand), Repræsentant for BLIS Ebbe Stender Hansen (næstformand), Direktør Poul Møller, Syddjurs Kommune, Akademisk uddannet arkitekt Jakob C. Pedersen udpeget af BLIS og Syddjurs Kommune, Jørgen Nyhuus udpeget af Museumsforeningen og Lokalarkiverne i Syddjurs Kommune.

Publiceret 27 September 2018 06:30