Alle kan stemme på deres favoritherregård på www.historiskehuse.dk i perioden fra den 22. oktober til den 2. november. Og dermed altså også på Skaføgård. Pressefoto

Alle kan stemme på deres favoritherregård på www.historiskehuse.dk i perioden fra den 22. oktober til den 2. november. Og dermed altså også på Skaføgård. Pressefoto

Er Skaføgård Danmarks smukkeste herregård?

Skaføgård er nomineret i landsdækkende konkurrence

vurdering Herregården Skaføgård, der ligger på Skaføgårdsvej 19 i Mørke er nomineret i konkurrencen 'Danmarks Smukkeste Herregård'.

Det er organisationen Historiske Huse, som i forbindelse med konkurrencen ’Danmarks Smukkeste Herregård’ har nomineret 17 herregårde fordelt over hele landet, herunder altså Skaføgård.

Estrups domicil

Skaføgård er overvejende opført i slutningen af 1500-tallet, og er en af Danmarks mest velbevarede renæssancegårde. Selvom de store, røde munkesten dominerer herregårdens ydre er det ifølge nomineringen tydeligt, at anlæggets udprægede symmetri er inspireret af fransk slotsbyggeri. Der er offentlig adgang til den ydre gårdplads, hvorimod dele af anlægget bruges til privatboliger.

Den oprindelige bygherre er Jørgen Rosenkrantz, der også har opført det nærliggende Rosenholm, og de nuværende ejere er efterkommere af Konseilspræsident J.B.S. Estrup, der ledede Danmark fra 1875-1894. Estrup overtog Skaføgård i 1852.

De 17 nominerede herregårde er alle fredede og repræsenterer ifølge en pressemeddelelse cremen af vores fælles kulturarv.

Store udgifter

Der er ikke blot tale om steder med enestående hovedbygninger, men også områder med voldgrave, parker og historiske driftsbygninger, der gør dem til uundværlige kulturmiljøer. De fleste af disse steder er i dag helt eller delvist åbne for offentligheden og bruges til konferencer, bryllupper, teater, koncerter og meget andet. Det er blandt andet fordi de store udgifter til vedligehold af bygninger kræver flere indtægter end det, der eksempelvis kan skaffes fra land- og skovbrug.

Vinderen af konkurrencen offentliggøres 5. november kl. 9 på www.historiskehuse.dk. Et hold eksperter har nomineret de 17 ud af Danmarks i alt cirka 770 herregårde fordelt over hele landet i konkurrencen.

En kort film, der viser de 17 kandidater, der er med i konkurrencen kan ses på Historiske Huses hjemmeside, www.historiskehuse.dk.

jbe

Publiceret 23 October 2018 06:00