Lars Dan kan være flere år om at gøre et stort billede færdigt. ”Jeg forlader ikke maleriet. Maleriet forlader mig,” siger Lars Dan, her blandt store og færdige malerier i sit atelier i Hornbæk. Foto: Martin Schultz

Lars Dan kan være flere år om at gøre et stort billede færdigt. ”Jeg forlader ikke maleriet. Maleriet forlader mig,” siger Lars Dan, her blandt store og færdige malerier i sit atelier i Hornbæk. Foto: Martin Schultz

Den skrivende maler vender tilbage til Rønde

Boggalleriet ferniserer lørdag en udstilling med en ny slags billeder af maleren Lars Dan

RØNDE Boghandler Niels Trangbæk med den store passion for nutidig kunst inviterer lørdag til fernisering på en ny udstilling med maleren Lars Dan i Boggalleriet på Hovedgaden i Rønde.

Lars Dan har tidligere gæstet Boggalleriet og viste i 2012 en række miniaturer, små malerier i olie på lærred, i udstillingslokalet på boghandelens første sal.

Nu er Lars Dan tilbage med en serie nye billeder, såkaldte poemer, malet med olie på papir, men i en helt anden og lettere stil end man sædvanligvis ser Lars Dan male i.

”Lars Dan er kendt for at male meget voldsomt og vildt, hvor han fylder lærrederne med det ene lag oliemaling efter det andet. Men på sine nye billeder arbejder han med olie på papir. Stadig i mange lag, 20 til 30 lag, men hvor malingen bliver skrabet på i tynde lag med en spartel,” fortæller Niels Trangbæk.

”Det er to forskellige udtryksformer og en helt anden proces. Mine poemer skal gengive et lys som i en kirkerude,” fortæller Lars Dan, da Adresseavisen besøger maleren i hans atelier i Hornbæk i Nordsjælland.

Maleri som et relief

Lars Dan kom ind på Kunstakademiet allerede som 17-årig og hørte i sine yngre år med til kredsen af ”De Unge Vilde”, som satte den kunstneriske dagsorden i 80’erne.

”Jeg blev regnet med i flokken, men jeg gik mine egne veje. Billeder skal stå så råt som muligt. Jeg afskyr det smagfulde maleri,” siger Lars Dan, som blev kendt for en mere og mere voldsom malemåde, hvor han lag for lag fylder oliemalingen på sine lærreder med spartel, med de bare næver eller direkte fra tuben, så det færdige billede står i en rå komposition af farver med en dyb reliefvirkning.

For fire år siden flyttede Lars Dan fra Holte til Hornbæk ved vandet på Sjællands nordkyst, hvor lyset fangede hans sind.

”Her er et fantastisk lys og så højt til loftet. Jeg ser noget nyt hver dag og tager det med hjem. Jeg maler ikke efter naturen, men med naturen,” siger Lars Dan. Han startede med sine lette og mere sensitive billeder på papir efter ankomsten til ”Lille Skagen”, som Hornbæk også kaldes.

Lars Dan maler i alle døgnets lyse timer, og skriver sine digte i nattens mørke.

”Jeg er ikke digter, men en skrivende maler,” siger Lars Dan, som af Boggalleriet har fået udgivet en hel række digtsamlinger med korte og enkle tekster, som leger eftertænksomt med det finurlige i tilværelsen: ”det slår mig ihjel/at blive ved med at male/men jeg ville dø/hvis jeg holdt op”.

Til næste år udkommer der en stor bog om Lars Dans malerier gennem de sidste ti år. I lokalområdet kan syv af Lars Dans billeder på papir også ses i Brasseriet på Molskroen Strandhotel, hvis ejer Henrik Frederiksen, tidligere bosat på Lyngsbækgaard, har købt en serie af disse ”Poemer” af Lars Dan.

Der er fernisering i Boggalleriet på Hovedgaden 6B i Rønde lørdag 27. oktober fra kl. 14 til 16.

Publiceret 25 October 2018 23:00