Foto: Freja Ejendomme

Foto: Freja Ejendomme

Kjerris Mølle i Mols Bjerge solgt til shippingmand

Den nye indehaver af mølleejendommen ved Femmøller drømmer om at skabe et bed & breakfast med restauration og hesteudlejning

Af
Lars Norman Thomsen

FEMMØLLER Statens ejendomsselskab, Freja ejendomme A/S har solgt Kjerris Mølle i Mols Bjerge (Molsvej 122) til den aarhusianske shipping- og erhvervsmand Kim Uno Mogensen, indehaver af Uno Transport med hovedsæde i Viby J.

Kim Uno Mogensen er uddannet inden for shipping og har arbejdet med transporter til Baltikum, Rusland og Ukraine.

Kjerris Mølle har hidtil været en del af Naturstyrelsens portefølje og er en af de fire møller, Overmøllen, Kjerris Mølle, Glads Mølle og Skovmøllen, som har været med til at danne navnet Femmøller.

Den femte mølle, Ravns Mølle, brændte i 1868 og blev aldrig genopført.

Navnet Femmøller vinder først indpas omkring 1790. Før den tid hed stedet Essendrup.

Fra 1822

Kjerris Mølle og møllegården med udlænger er opført i 1822. Den har har tidligere været anvendt som mølle, og senest som skovfogedbolig.

"Med dets stråtægte tage og autentiske bindingsværk fremstår Kjerris Mølle som et sjældent fint eksempel på et velkonsolideret mølleri som det har taget sig ud i tiden omkring udskiftningen. Såvel mølledam som kanaler er bevaret og mølleriet er faktisk fuldt funktionsdygtigt som det står i dag," kan man læse på Kulturmiljøer i Aarhus Amt.

"Jeg kunne godt tænke mig at få møllen i drift igen, så vi kan kværne noget korn til mel og måske lave et brødudsalg, hvor vi sælger brød bagt på møllens mel. Det ville være sjovt. Så kan folk komme og se møllen i funktion, så det ikke bare er et stykke Danmarkshistorie, men en fungerende mølle. Hvem ved, måske kan vi også få en generator koblet på møllen, så vi kan få noget af vores energi til værelserne fra møllen? Så kunne vi kombinere den gamle mølleteknik med moderne teknologi," udtaler den nye ejer i en artikel på Freja Ejendommes hjemmeside.

Kim Uno Mogensen har entreret med en arkitekt, der kan tegne seks værelser ind i bygningen. Endvidere vil han ansætte en kok, der vil etablere en restaurant, så folk kan nyde en frokost i møllen før eller efter vandreturen i Mols Bjerge.

"Møllen ligger lige op til Nationalparken Mols Bjerge. To stier ved siden af huset fører lige derop. Jeg drømmer om, at folk kommer herned efter en god vandretur og får en skøn frokost," udtaler den nye ejer i den nævnte artikel.

Bevaringsværdigt

Kim Uno Mogensen vil også aktivere både staldbygninger og værksted. Staldbygningerne skal bruges til at opstalde islandske heste, som besøgende kan leje, mens værkstedet vil kunne udlejes til en lokal tømrer. Derudover skal stuehuset renoveres og udlejes som sommerhus.

"Jeg har mange ideer. Jeg kunne også godt tænke mig at rense den store dam og etablere nogle små robåde. Så kan folk sejle rundt i dammen. Det ville være hyggeligt. Det hele er selvfølgelig en opvejning af, hvad det koster. Vi har jo en forpligtelse til at holde huset vedlige, da det er bevaringsværdigt, så det kommer i første række," udtaler Kim Uno Mogensen

Publiceret 07 November 2018 13:34

SENESTE TV