Birgit Fuglsbjerg

Birgit Fuglsbjerg

Mellem Himmel og Jord: Grundtvig er min største inspirator

Birgit Fuglsbjerg, forstander på Rønde Højskole, svarer på spørgsmål som kunne være stillet af Marcel Proust

Af
Lars Norman Thomsen

I tidligere tiders folkeskole sendte vi såkaldte vennebøger på rundtur i klassen. Her kunne ens klassekammerater besvare spørgsmål om film, bøger, biler og kærester.

Men allerede langt tidligere var den slags bøger med store og små bekendelser særdeles moderne. Her kunne kvinder og mænd nedskrive deres tanker om helte og heltinder, yndlingsforfattere og varmeste følelser.

I 1890 skrev den franske filosof og forfatter Marcel Proust - han, der skrev storværket 'På sporet af den tabte tid', udgivet mellem 1913 og 1927 - i en sådan bog med 37 personlige spørgsmål. Hans svar blev senere solgt for en mindre formue.

Det er netop Marcel Proust, der har inspireret redaktionen af kirkesiden til at pille lidt ved formen på de traditionelle Søndagstanker.

I denne uge er det højskoleforstander Birgit Fuglsbjerg, Rønde Højskole, der svarer på spørgsmål:

- Hvad er glæde for dig?

”Der er meget at glæde sig over” har været en gennemgående replik, mens jeg har været forstander på Rønde Højskole. For mig findes glæden oftest i mødet med andre mennesker, og glæde er for mig at opleve mennesker vokse og folde sig ud.”

- Hvad er din største luksus?

”Tjaa. Jeg tror, min største luksus er naturen heromkring. At cykle eller vandre i Hestehaveskoven, i Mols Bjerge eller på Helgenæs. Det er luksus.”

- Hvilken historisk person beundrer du mest?

”Grundtvig er min største inspirator. Hans inspiration til myndiggørelse af os som mennesker har haft afgørende betydning for vores samfund. Og vi kan stadig blive inspireret af hans tænkning, når det drejer sig om at drive skole.”

- Hvem er dine yndlingsforfattere?

Jeg har ikke en yndlingsforfatter, men den absolut bedste roman, jeg har læst for nylig, er Tarjei Vesaas ’Fuglene’. Den kan anbefales.

- Hvad sætter du mest pris på hos dine venner?

”Omsorg. Intet menneske er en ø. Vi har brug for hinanden.”

- Hvad er din største frygt?

”Jeg kan ikke rangordne, hvad jeg frygter mest, men det er vigtigt for mig at arbejde på at få håbet til at fylde mere end frygten.”

- Hvilket karaktertræk bryder du dig mindst om hos andre mennesker?

”Jeg bryder mig ikke om grådighed og egoisme.”

- Hvad driver dig i dit job?

”Muligheden for at drive en skole, hvor det vigtigste er at give mennesker mulighed for at blive inspireret på deres livsbane og tage ansvar for sig selv og andre.”

- Hvad lytter du til?

”P1 og Johnny Madsen er mine foretrukne. Hver ting til sin tid.”

- Hvad overvejer du for tiden?

”Læser netop en bog ’Læringsglemsel’ af Lene Tanggaard, professor ved AAU. Hun beskriver, hvordan man lærer på en måde, så man glemmer tid og sted og måske sig selv. Alt for meget læring er blevet sat i system med målstyring og tests undervejs. Vi skal både som højskole og som samfund have fat i den form for læring, der springer som lyn mellem mennesker og en sag. Den form for læring, som man ikke nødvendigvis kan styres, men som både rammer hjerte og hjerne, og som drives af begejstring og lyst til at vide og lære.”

- Hvem er dine helte i det virkelige liv?

”Det er dem, der tør tage den svages parti.”

- Har du et godt citat?

Forleden stødte jeg på dette udtryk: ”Den ubøjelige knækker let” Endnu en grund til at lytte til hinanden.”

Publiceret 24 November 2018 20:30