Illustratoren Kirsten Illeborg (tv.) og fortælleren Lisbeth Weitemeyer har arbejdet tæt sammen om to aktuelle bogudgivelser for børn, 'Troldene ved Stor-En' og 'Maren Muhko'. Foto: Lars Norman Thomsen

Illustratoren Kirsten Illeborg (tv.) og fortælleren Lisbeth Weitemeyer har arbejdet tæt sammen om to aktuelle bogudgivelser for børn, 'Troldene ved Stor-En' og 'Maren Muhko'. Foto: Lars Norman Thomsen

Det gode kan opstå, når man allermest venter det

Historiefortælleren Lisbeth Weitemeyer, Grønfeld, aktuel med to nye bøger for børn og barnlige sjæle som tegneren og maleren Kirsten Illeborg, Viderup, har illustreret

Af
Lars Norman Thomsen

BØGER De har sunget i kor sammen i lang tid uden egentlig at vide ret meget om hinandens gøren og laden i andre sammenhænge, men det gør de nu efter, at de har arbejdet sammen om to bogudgivelser, 'Troldene ved Stor-En' og 'Maren Muhko', for børn og deres forældre.

De to modne kvinder er foredragsholderen og historiefortælleren Lisbeth Weitemeyer, Grønfeld, uddannet cand. mag. i dramaturgi og kommunikation, og tegneren og maleren Kirsten Illeborg, Viderup, der også har en fortid som lærer i den frie skoleverden på efterskoler og på højskole.

"Jeg stod og manglede en illustrator til min bog 'Troldene ved Stor-En', som jeg har skrevet til børn, og her kom Kirsten så pludselig ind i billedet, da det gik op for mig, at hun tegnede og malede og havde gjort det i mange år," fortæller Lisbeth Weitemeyer, som kulturinteresserede sikkert er stødt på i lokalområdet.

Lisbeth Weitemeyer er en skattet foredragsholder ved sognearrangementer og ved Folkeuniversitetet om både historiske personer som Marie Grubbe, Anne Sophie Reventlow og forfattere som Henrik Ibsen, Selma Lagerlöf og St. St. Blicher.

Ofte tager hun dramaturgien i brug ved sine optrædener. Siden 2007 har Lisbeth Weitemeyer tillige arbejdet for Museet på Koldinghus som guide, dramaturg og fortæller.

Vild med eventyr

Ligesom Lisbeth Weitemeyer er Kirsten Illeborg stærkt betaget og optaget af eventyrfortællinger og den magi, der knytter sig hertil

"Det har jeg været, siden jeg var helt lille pige, hvor jeg også tegnede og malede inspireret af især min mor og morfar, og det har jeg faktisk gjort lige siden," siger Kirsten Illeborg, som er uddannet på Kunst-og-Designskolen i Århus og fået privatundervisning af flere kunstnere lige fra Vestjylland til Charlottenlund samt deltaget i 2 kurser på Sardinien.

Både Lisbeth Weitemeyer og Kirsten Illeborg elsker det Sverige, hvor 'Troldene ved Stor-En' er henlagt til. De mægtige skove, søerne, de åbne vidder og landskaber og de store svenske historiefortællere bundet til deres barndoms steder - er en stor del af duoens kulturelle bagage.

'Troldene ved Stor-En' placerer sig i et magisk univers. Pigen Marie har været i Sverige. Hun har været i de mægtige skove, hvor der findes en sø. Søen hedder Stor-En. Ved Stor-En bor der en troldefamilie. Det er troldefar, troldemor, tre troldedrenge og en troldepige. Troldene er gode venner med skovens dyr, som de hjælper, når noget går galt. Der er dog tre dyr, som troldene ikke er gode venner med, fordi trolde er dyrenes livret. En lille, tyk, saftig trold – det er en lækkerbisken for ulven, kongeørnen og den store, brune bjørn. En dag, da de fire troldebørn leger ved søen, går det galt. Det går endda grueligt galt, for tre troldeunger bliver taget af de tre fjender. Først tager ørnen en unge, så bjørnen og til sidst får ulven fat på den tredje lille troldedreng. Kun deres søster slipper med skrækken.

Men vil troldenes fjender virkelig sætter tænderne i de tre trolde og fortære dem med velbehag? Eller har de haft helt andre planer med at fange trolde?

Lisbeth Weitemeyer forklarer, at hun har skrevet en bog for børn om venskaber på tværs og om det gode, der kan opstå, når man allermindst venter det. Så husk på, at Pandora fik låget sat på sin krukke, hvorfra alskens ulykker slap ud i denne verden, tidsnok til, at HÅBET forblev i krukken.

'Troldene ved Stor-En' og 'Maren Muhko' er udkommet på forlaget HISTORIA og blev præsenteret på BOGFORUM i København sidst i oktober..

Publiceret 29 November 2018 19:00