De Splittergale gøgler og laver kunster ved Syddjurs udvanen af Den Internationale Handicapdag 3. december i Rønde Idrætscenter. Arkivfoto

De Splittergale gøgler og laver kunster ved Syddjurs udvanen af Den Internationale Handicapdag 3. december i Rønde Idrætscenter. Arkivfoto

Handicapdag: De er virkelig splittergale

En flok både glade og gale gøglere sætter kolorit på Syddjurs udgaven af Den Internationale Handicapdag

Af
Lars Norman Thomsen

SYDDJURS Den 3. december er Den Internationale Handicapdag.

Dagen bruges til at fejre personer med handicap og handicaporganisationer over hele verden.

Dagen bruges også til at sætte fokus på initiativer, der forbedrer adgang til samfundet for personer med handicap på forskellige måder.

I gamle dage markerede Syddjurs Kommune, Handicaprådet, dagen med at uddele handicapprisen til en person, forening eller virksomhed. Det foregik på rådhuset med et mindre traktement og overrækkelse af pris på 5000 kroner og blomster mv.

I dag bliver prisen overrakt ved Syddjurs Award sammen med andre lokale priser.

"Derfor er selve dagen blevet lidt usynlig, og det synes jeg er synd," siger Helle Pedersen fra DH-Syddjurs (Dansk Handicaporganisation). DH-Syddjurs har derfor inviteret ’De Splittergale’ til at underholde i Rønde Idrætscenter på selve dagen. 'De Splittergale' havde i 1990 deres debut i cafeen på Psykiatrisk Hospital i Århus. Siden 1991 har ensemblet taget rundt i landet. Blandt andet til institutioner og fængsler. 'De Splittergale' har hentet inspiration ved deltagelse i internationale sigøjnerfestivaler i Ungarn og Rumænien.

Efter showet, der begynder klokken 19, er der debat. Aftenen slutter klokken 21.

Alle er velkomne, både fysisk, psykisk, “normale” og pårørende til denne aften, understreger Helle Pedersen.

Publiceret 30 November 2018 18:00