Thorsager Bylaug står for både julemærke og juletræstændingen på lørdag. Fra venstre brugsuddeler Keld Madsen, sognepræst Jørgen Gleerup, Hanne Konradsen, Karsten Thomsen og Asbjørn Villadsen

Thorsager Bylaug står for både julemærke og juletræstændingen på lørdag. Fra venstre brugsuddeler Keld Madsen, sognepræst Jørgen Gleerup, Hanne Konradsen, Karsten Thomsen og Asbjørn Villadsen

Julemærke: Mange huse i det gamle Thorsager blev flammernes bytte i det herrens år 1934

En sommersøndag midt i kirketiden i 1934 indtraf en katastrofe, da en stor brand lagde en del af landsbyen øde

THORSAGER En sommersøndag midt i kirketiden i 1934 indtraf en katastrofe, da en stor brand lagde en del af landsbyen øde. Det skete i den sydøstlige ende af byen, og i år bliver man mindet om den triste begivenhed på byens julemærke, som udgives af Thorsager Bylaug og netop kommet i handlen.

Præstens prædiken fik på en dramatisk søndag for 84 år siden et usædvanligt hurtigt amen, da der pludselig måtte slås alarm: Det brænder!

Ild var sprunget løs i den del af Thorsager, som fra gammel tid blev i kaldt ”Bøjenden” (Byenden) og det var Post N.P. Hansen, i byen kendt som Post-Hansen, der siden kunne berette om, hvad der skete:

”Jeg sad søndag formiddag sammen med min kone til gudstjenesten i Thorsager Kirke, og midt under pastor Engel Jensens prædiken kom en mand med jernbeslåede træsko styrtende ind i kirken og spurgte, om han måtte gå op og ringe med kirkeklokkerne, for hele ”Bøjenden” stod i brand. Præsten forkortede sin prædiken, og straks efter styrtede vi alle ud af kirken for at se, hvad der skete”.

7 huse og gårde gik tabt

Ildebrand betød, at der skulle ringes med kirkeklokken, så alle blev advaret, og folk kunne komme og om muligt redde indbo ud af den brændende bygning og hjælpe til med brandslukningen. Trods en hurtig reaktion fra byens borgere blev det sørgelige resultat, at 7 huse og gårde gik tabt ved ildens hærgen. De ramte familier mistede stort set alt, og for dem har det været en ualmindelig sørgelig jul det år. Det smukke vintermotiv af fotografen Gerda E. M. Christophersen på årets julemærke viser et panorama af Ulvedalsvej set fra bakken, hvor vejen fra Smouen løber ind i Thorsager – i retning mod den del af byen som brændte i 1934.

Publiceret 30 November 2018 08:15