Torben Sloth Lave er kommet til skelsår og alder, og kan nu også skrive 'digter' i sit cv. Foto: Martin Schultz

Torben Sloth Lave er kommet til skelsår og alder, og kan nu også skrive 'digter' i sit cv. Foto: Martin Schultz

Legen med ord kan pille ved fordommene

Torben Sloth Lave fra Rønde har skrevet og udgivet en digtsamling hos Bogalleriet i Rønde om ”øjeblikke i livets efterår”

Af
Martin Schultz

RØNDE ”Når man skriver digte, er der kun én til at sætte reglerne, og det er forfatteren. Det giver frihed til at tænke tanker, til at udtrykke sig og til at lege med ordene. Og jeg vil udtrykke tanker og refleksioner ved at bruge ganske almindelige ord, som er sat godt og rigtigt sammen.”

Det siger 73-årige Torben Sloth Lave fra Rønde, som netop har udgivet en digtsamling med titlen ”Pludselig ser jeg det”. I bogen bliver læseren præsenteret for 21 digte, som Torben Sloth Lave har skrevet gennem de sidste par år, og som han på bagsiden af bogens omslag kalder ”Øjeblikke i livets efterår som jeg pludselig erkender dem”.

”Når jeg skriver digte, sætter jeg ord og billeder på mine tanker. Og hvis nogen har lyst til at kikke med, så er de velkomne,” siger Torben Sloth Lave, som er et kendt ansigt i Rønde. Sammen med sin hustru Annalise har han boet i byen siden 1967, og Torben Sloth Lave er en initiativrig og energisk mand. Han har blandt meget andet været formand for Røndehallen, stået i spidsen for Kaløspillet, siddet i byrådet for Borgerlisten først i 80’erne, og senest har han som efterlønner været koordinator for Rønde Handelsstandsforening.

Hovedet holder fri

Som uddannet elektriker er det lidt af en omvej at blive et skrivende menneske, men Torben Sloth Lave sprang allerede ud som ”forfatter” for godt fem år siden, da han udgav sin erindringsbog ”En Molbo(s) Historie(r)” om sin opvækst og ungdom som søn af lastbilvognmand Sloth Lave i Knebel og sin læretid som elektriker hos installatør Max Olsen i Vistoft. Arbejdet med bogen udsprang af børnebørnenes interesse for hans ungdom og læretid, men bogen vakte en bredere interesse lokalt for sin autentiske beskrivelse af livet i Knebel og på Mols i 50’erne og 60’erne.

”Min mor var god til at skrive. Hun skrev lejlighedssange og klummer i Landbobladet, og hun var god til at fortælle historier og til at arbejde med sproget. Så hjemme legede vi med ordene og lavede rim. Det tror jeg har præget mig. Mange ord er dobbelttydige, og det åbner for nye måder at bruge sproget på,” fortæller Torben Sloth Lave, som mødte sin hustru Annalise fra Egens Havhuse tilbage í ungdomsskolen på Mols. De har interessen for sproget til fælles og har blandt andet skrevet lejlighedssange sammen.

Inspirationen til digtene kommer ofte på de løbeture, som Torben Sloth Lave gennem mange år har taget og stadig tager i lokalområdet.

”Når man løber, så holder hovedet fri. Man bliver ikke forstyrret, og så kan man tænke kreativt.”

Modigt at digte

I sine digte filosoferer Torben Sloth Lave på sin egen finurlige måde over livet, og i en leg med sproget kan han med poesien som redskab tviste ordene, så udsagn får ny betydning og giver anledning til eftertanke og skaber overraskende billeder hos læseren.

”Vi bærer på fordomme og er bundet af vanetænkning, som det er godt at pille ved,” mener Torben Sloth Lave.

Tematisk berører han forskellige aspekter af livet, fra kærlighed og sorg, over hævn og vrede til vind og vejr, og det at blive gammel og forholdet mellem generationerne.

”Alderen påvirker en omkring hvad man beskæftiger sig med og reflekterer over. Man får en anden indgang til mange ting, når man bliver ældre,” siger Torben Sloth Lave, som selv bliver skydeskiven i digtet Brønden, hvor et oldebarn spørger ”Hvor kunne I?” om de levevilkår han efterlader til sine efterkommere.

Det første digt handler om modet til at åbne døren for fremmede blikke ind i ens inderste rum.

”Vil der/når døren står på klem/strømme lys ind eller lys ud/Det er spørgsmålet/Har jeg mod til at søge svaret?”

Det mod har Torben Sloth Lave vist sig at have med udgivelsen af sine digte.

Publiceret 30 November 2018 22:53