"Husk nu menneskene," lyder det et sted i Birgitte Vestergaard Andersens ungdomsroman 'Vi er kommet for at leve'. Foto: Lars Norman Thomsen

Lærer på Ebeltoft Skole aktuel med ungdomsroman

Birgitte Vestergaard Andersen, lærer og tosprogskoordinator, har begået 'Vi er kommet for at leve'. Ikke en politisk roman, men en historie om to unge med hver sin historiske og kulturelle bagage

Af
Lars Norman Thomsen

ROMAN For et par måneder siden sendte Birgitte Vestergaard Andersen, 46, lærer og tosprogskoordinator på Ebeltoft Skole, to unge damer, Najma og Alma, ud i den store verden. Det skete med romanen 'Vi er kommet for at leve' på Forlaget Brændpunkt. En sag på 270 sider.

En historie om to unge med mod på livet, som tror sig klar til at erobre verden, men endnu er så unge og uerfarne, at de har brug for hjælp.

Danske Alma har en god veninde, Esther, og en familie, der klarer sig godt. Det er det, der er det vigtige, altså at være med helt fremme. Måske også vigtigere end et gammelt venskab. I sine bestræbelser på at blive en af de populære udnytter hun sin viden om de sociale mediers magt … men blandet op i en cocktail med stærke følelser og alkohol.

Najma er lige kommet til Danmark fra Syrien og går i samme klasse som Alma og Esther. Det er en svær start, hvor hun føler sig både ensom og dårligt tilpas i det kolde land, men en dag ser hun Esther stå og sparke til sin cykel uden for skolen. Det ender med at give hende nyt håb.

"Det er ren fiktion, selv om jeg til daglig arbejder med tosprogede børn, og hovedpersonerne i romanen er en dansk pige og en syrisk flygtningepige," siger Birgitte Vestergaard Andersen, der bor i Hinnerup med sin familie og altid har skrevet, så længe hun kan huske tilbage.

I 2013 debuterede hun med 'Pigen i skoven'.

Ikke politisk roman

"Jeg har ikke skrevet en politisk roman med holdninger om den aktuelle udlændingedebat. Det har slet ikke været min ambition, men jeg har interesseret mig for pigerne og deres indbyrdes relationer som fører til, at deres forståelse for hinanden bliver større og at de ender med at blive venner på trods af deres meget forskellige baggrunde, historisk og kulturelt. Min tilgang til at skrive romanen er udelukkende pigernes. Det er deres tanker, følelser og minder, som jeg afsøger, undersøger og formidler," siger Birgitte Vestergaard Andersen, der for år tilbage var med til at starte modtageklasser op for flygtningebørn i Syddjurs.

Hun kan indtil videre glæde sig over lektørudtalelsen fra DBC (Dansk Bibliotek Center). Her et lille uddrag:

"Det er en rigtig fin og velskrevet ungdomsbog om at "falde til", set fra to vidt forskellige vinkler. Almas historie handler mest om sociale medier, kliker og "likes", mens Najmas kapitler er mere eftertænksomme og nogle gange helt poetiske og drømmende."

Publiceret 13 December 2018 14:04