Forfatteren Jens Smærup Sørensen har et omfattende forfatterskab bag sig, men fik sit folkelige gennembrud i 2007 med romanen ’Mærkedage’, der er en dansk samtidsroman med afsæt i et stykke dansk landbokultur i opløsning. Arkivfoto

Forfatteren Jens Smærup Sørensen har et omfattende forfatterskab bag sig, men fik sit folkelige gennembrud i 2007 med romanen ’Mærkedage’, der er en dansk samtidsroman med afsæt i et stykke dansk landbokultur i opløsning. Arkivfoto

Højskoledag: Modsat min far fik jeg chancen for selv at vælge min vej

Forfatteren Jens Smærup Sørensen fortæller i romanen 'Mærkedage' om Danmarks forvandling fra bonde- til bykultur. Mød forfatteren til årets første højskoledag i Thorsager Præstegårdslade

Af
Lars Norman Thomsen

"Jens Smærup Sørensen, fra suppen over stegen til isen blev jeg fængslet af at læse din bog. Fordi du fortæller en god historie. Fordi du udfordrer læseren. Fordi jeg falder for din sprogkunst, dit underfundige lune og din fornøjelige ironi. Fordi dine personskildringer er så karakterfulde, så fortættede og så autentiske. Vi sidder længe til bords, men på intet tidspunkt bliver det kedeligt. Tværtimod sad jeg flere gange og klukkede under læsningen, når jeg så levende kunne genkalde mig dine romanpersoner fra min hjemstavns mærkedage."

Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen sparede ikke på roserne, da han holdt festtalen for forfatteren Jens Smærup Sørensen 29. marts 2008 ved dette års laureatfest i landbrugets højborg, Axelborg, i København i anledning af, at Jens Smærup Sørensen dette år skulle have overrakt den estimerede pris, Boghandlerlubbens De Gyldne Laurbær for sin roman 'Mærkedage' (2007). Bogen skildrer den gamle bondekulturs opløsning i en moderne verden gennem en historie om fire generationer i landsbyen Staun i det nordlige Himmerland - forfatterens fødeby.

Anders Fogh Rasmussen vedgik gerne i sin hyldest, at han i romanen kunne læse sin egen familiehistorie i Hvidding mellem Randers og Viborg:

"Jeg voksede op på en gård i et miljø, som meget ligner det, du så blændende beskriver i ”Mærkedage”. Modsat min far fik jeg chancen for selv at vælge min vej. Jeg blev familiens første akademiker. Ligesom du blev det i din familie. Som bogens Søren Lundbæk blev det i sin familie. Og lige som mange andre med os."

Krarup målløs

Var Anders Fogh Rasmussen begejstret, var det samme ikke tilfældet med daværende folketingsmedlem, den tidligere Seem-præst Søren Krarup.

Han, der ellers havde så meget godt at sige om Anders Fogh Rasmussen statsministerperiode efter det såkaldte systemskifte i 2001 og statsministerens opgør med 'det intellektuelle parnas', var nærmest målløs over Fogh Rasmussens lobhudling af forfatterskabet og 'Mærkedage'.

"Jeg læste den med stigende ubehag. For dette var ikke en skildring af de gedigne mennesker, jeg mødte i et sogns sorger og glæder, men det var snarere et sociologisk studie af et landsogn og dets opløsning." Sådan skrev Krarup blandt andet i Tidehverv.

Og forfærdet blev Krarup yderligere over statsministerens ros til romanen. Især en afsluttende passus i Fogh Rasmussens tale fik skuffelsen frem hos den tidligere Seem-præst: "Og den yngste generation i min familie har taget skridtet fuldt udfra det lokale til det globale ved dels at bosætte sig i udlandet, dels at beskæftige sig med internationalt orienterede aktiviteter".

"Det er en kosmopolit, der taler således. Det er en statsminister, der dyrker 'det globale' og dermed 'udviklingen' eller det ubegrænsede som den højeste og sidste sandhed. Her er ikke tale om at være sit sted og sit liv tro. Her er slet ikke tale om troskab og dermed om historie, om rodfæstethed. Men her er rodløsheden gjort til trumf," konkluderede Søren Krarup med tydelig skuffelse.

Højskoledag

Fredag 18. januar lægger Jens Smærup Sørensen selv yderligere til sin roman, når han er gæst ved årets første højskoledag i Thorsager Præstegårdslade.

Sæt x i kalenderen i tidsrummet 9.30-12.

Det koster den beskedne sum a' 20 kroner at være med - inklusiv formiddagskaffe med rundstykker og højskolesange.

Publiceret 02 January 2019 16:30