Vi kan af gode grunde ikke afsløre, hvor den kommende bronzeskulptur ved Ryomgård Station kommer til at tage sig ud. I stedet her et andet eksempel på Anders Gjerding Geertsens kunst, skulpturen 'Sammentræf', som kan ses ved ingangen til Kulturperronen i Auning

Vi kan af gode grunde ikke afsløre, hvor den kommende bronzeskulptur ved Ryomgård Station kommer til at tage sig ud. I stedet her et andet eksempel på Anders Gjerding Geertsens kunst, skulpturen 'Sammentræf', som kan ses ved ingangen til Kulturperronen i Auning

Distriktsråd overdrager kunstværk til kommunen

Ryomgård Distriktsråd afslører ved Letbanens åbning senere på året en bronzefigur, 'Ud og hjem',ved Ryomgård Station, som kunstneren Anders Gjerding Geertsen står bag

Af
Lars Norman Thomsen

RYOMGÅRD Billedhuggeren og kunsthistorikeren Anders Gjerding Geertsen har på bestilling af Ryomgård Distriktsråd frembragt en bronzeskulptur, Ud og hjem', som bliver afsløret, når Letbanen - langt om længe - åbner officielt, og de planlagte forbedringer af Ryomgård Station er færdige.

Skulpturen er udformet, så den er ens fra begge sider og opstilles på en granitsokkel foran stationen.

Det samlede budget til skulpturen er på 162.750 kr. som er finansieret med tilskud fra en række fonde (bl.a. Sparekassenfonden Midtdjurs) samt i alt 40.000 kr. fra Syddjurs Kommune (Kulturpuljen og Billedkunstrådet).

Ryomgård Distriktsråd ønsker at overdrage bronzeskulpturen til Syddjurs Kommune, og det skal Udvalget for Plan, Udvikling og Kultur endeligt sige god for på et kommende udvalgsmøde.

Embedsværket har anbefalet politikerne at bide til bollen og sige tak til Ryomgård Distriktsråd for kunstværket.

Der forventes ikke at være udgifter til vedligehold forbundet med skulpturen, dog tages der højde for eventuel fremtidig belysning af skulpturen ved etablering af et tomt rørkabel i forbindelse med belægningsarbejdet, fremgår det af dagsordensteksten til udvalgsmødet.

Bor på Øer

Anders Gjerding Geertsen er født og opvokset i Vejle. Han bor sammen med sin hustru, tidligere sognepræst Kirsten Marie Pors Geertsen, på over den 200 årige gamle gård 'Hjelmsminde' på Øer i Nationalpark Mols Bjerge, hvor han kombinerer bopæl og atelier.

I atelieret kan ses en salgsudstilling af adskillige mindre arbejder i bronze, marmor, keramik, malerier og tegninger. Anders Gjerding Geertsen er uddannet på Århus Kunstakademi og på billedhuggerværksteder i Pietrasanta i Italien, hvor adskillige af hans større værker også er støbt.

I sine udendørs skulpturer søger Anders Gjerding Geertsen gerne direkte referencer til stedets funktioner, dets relationer til menneskene med henblik på at understrege stedets identitet. Ofte benytter kunstneren arketypiske (Forestillingen om noget almenmenneskeligt og eviggyldigt) situationer, der fortæller om menneskenes levevilkår.

Nogle af hans store værker står i det offentlige rum, som f.eks. Århus Universitet, Hadsten Rådhus og Museumstorvet i Grenaa.

I 2009 skabte han skulpturen med titlen 'Sammentræf' ved Kulturperronen i Auning. Den består af tre stiliserede figurer i interaktion med hinanden – et billede på de mange sociale aktiviteter, som Kulturperronen danner rammen om.

Anders Gjerding Geertsen er en kunstner med betydelig international erfaring, idet han udover sine ophold hos bronzestøbere i Sydeuropa også har haft stipendieophold på det nordiske kunstcenter 'Suomenlinna' i Helsingfors i Finland og været 'Artist in residence' på University of Alaska, Fairbanks, USA, og undervist på Nordiska Konstskolan, Kokkola, Finland. Han er bl.a. repræsenteret på Museo dei Bozzetti, Pietrasanta, Italien og Puusteeli Skulpturcenter, Kemijärvi, Finland.

Publiceret 16 January 2019 08:30