Sognepræst Tina Skov Løbner (billedet) leder ny sorggruppe i Syddjurs sammen med Mette Hedelund, Syddjurs Kommune

Sognepræst Tina Skov Løbner (billedet) leder ny sorggruppe i Syddjurs sammen med Mette Hedelund, Syddjurs Kommune

Sorggruppe hjælper sørgende til 'at finde hvile på et brændende blad', som en digter formulerer det

I Syddjurs Provsti har man gennem de senere år haft en sorggruppe for mennesker, der har mistet. Nu starter en ny gruppe

Af
Morten Bay Mortensen

Mange oplever ensomhed ved tabet af et elsket menneske. Savnet over den som er borte, kan føles næsten ubærligt, og dertil kommer måske også følelsen af ensomhed i sorgen - også selvom man har mennesker omkring sig. Også nogen som gerne vil hjælpe. Men mange bliver ramt af, at ingen rigtig kan sætte sig ind i, hvordan man har det. Og hvor svært det er at komme videre. Men samtaler i en sorggruppe kan betyde et afgørende vendepunkt, og der kan være lindring og trøst i at møde mennesker, der er i samme situation som én selv.

I Syddjurs starter der en ny sorggruppe 28. februar i et samarbejde mellem kommunen og kirkerne. Det er Tina Skov Løbner, til daglig sognepræst i Marie Magdalene, Koed og Pindstrup, som sammen koordinator Mette Hedelund fra Syddjurs Kommune, skal lede gruppen og få gode samtaler til at udfolde sig. Erfaringerne med sorggrupper har vist sig gode fra tidligere samarbejder mellem de syddjurske kirker og kommunen, hvilket naturligt har ført til at fortsætte støttende samtale-fællesskaber.

Skønt hver deltager har sin personlige historie omkring tabet, hvad enten det er af en ægtefælle, kæreste, en søskende eller et barn, er der mange fælles berøringspunkter i sorgen og den nye situation, som man står i. Noget som man frugtbart kan dele med ligesindede.

Efterladt – og usynlig

Tina Skov Løbner har mange års erfaring fra sit arbejde som præst med personlige samtaler, den såkaldte sjælesorg. Hun møder ofte efterladte efter dødsfald, som skal finde benene i en ny livssituation, og som fortæller, at de føler sig alene med det.

Tina Skov Løbner: ”En enke sagde engang rent ud, at hun følte sig usynlig. Nogen havde svært ved at tale med hende om hendes savn og tab, og undgik at komme ind på emnet. Og andre syntes vel efterhånden, at de havde hørt nok om hendes sorg og savn, og blev lidt utålmodige – ”nu må du da se at komme videre”. Den oplevelse er hun jo ikke alene om”.

Præsten slår fast, at vi altid skal vise omsorg, så godt vi kan, men man hjælper måske ikke så meget med opfordring til at ”komme over det”, det tab, man måske aldrig kommer over, men som man kan finde hjælp til at lære at leve med.

Rummeligt, trygt og rart

Sorggruppens formål er at have tid til at høre på hinandens fortællinger om tabet, hvad den mistede betød, hvorfor savnet er så tung, og måske også hvordan den sidste tid var. Tina Skov Løbner og Mette Hedelunds opgave er at give plads til og støtte de emner, deltagerne gerne vil have i spil.

Tina Skov Løbner: ”Det er et rummeligt, trygt og rart forum, hvor der hverken er krav eller forventninger på forhånd. Man kan være med på en lytter og man kan finde ører til det, man gerne vil fortælle”.

Sorggruppen løber over 8 formiddag på torsdage og foregår i Provstiet Hus i Rønde.

Fakta

Sorggruppe for voksne der har mistet starter 28. februar kl. 10.00

· Sted: Syddjurs Provstis Hus, Molsvej 8 B, 8410 Rønde.

· Deltagelse er gratis, og der er ca. 8 personer i gruppen.

· Forplejning: Der serveres kaffe, te og lidt mundgodt.

· Datoer: 28/2 - 7/3 - 14/3 - 21/3 - 28/3 - 11/4 - 25/4 - 9/5 - alle gange kl. 10-12.

· Information og tilmelding: Mette Hedelund - Tlf. 23 49 70 98 – E-mail: mehed@syddjurs.dk

Publiceret 17 February 2019 20:53