Kommunalvalg 2017
Morten Siig Henriksen
Morten Siig Henriksen
Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

KV17 - debat Syddjurs: Styrk vejledningsindsatsen i folkeskolen

Af Morten Siig Henriksen (SF), kandidat til KV17 i Syddjurs:

"Næsten tre ud af fire[1] unge vælger gymnasiet, når de forlader folkeskolen. Det er på trods af flere prognoser fra både fagbevægelsen og industrien siger, at Danmark kommer til at mangle tusindvis af faglærte om få år. Der er derfor også brug for lokalpolitiske kræfter til at modkæmpe tendensen.

I dag er vejledningsindsatsen i folkeskolen så underprioriteret, at indsatsen reelt kun går til de omkring 27 %[2], der ikke bliver erklæret uddannelsesparate i folkeskolen. Det vil sige, at de elever, der bliver erklæret uddannelsesparate, kun har deres far og mor som vejledere. På den måde bliver de unge aldrig udfordret i deres valg af ungdomsuddannelse.

Jeg husker selv hele seancen omkring mit valg af ungdomsuddannelse. Det var meget uoverskueligt. Jeg nåede aldrig at stifte bekendtskab med erhvervsuddannelserne, inden jeg sad på et gymnasium.

Det samme gør sig gældende for størstedelen af min omgangskreds. Gymnasiet bliver derfor den 'nemme' løsning, når man som ung er uafklaret over, hvad man gerne vil være. Det er kritisk, fordi mange unge ender i et bogligt studiemiljø med et karakterræs, de på forhånd er dømt til at tabe.

Den nuværende gymnasiereform inkluderer bl.a. højere karakterkrav til gymnasierne. Det er med til at sende et signal om, at gymnasiet er for de dygtigste elever, og de fordomme er ingen tjent med.

Hvis jeg kommer i byrådet, vil jeg sikre en styrket vejledningsindsats i folkeskolerne i Syddjurs, så alle elever har et godt og oplyst grundlag at træffe deres valg af ungdomsuddannelse på. Som ung har man brug for at blive udfordret i sin tankegang.

[1] https://www.dr.dk/nyheder/indland/eleverne-foraeldrene-og-forsker-derfor-bliver-de-unge-ved-med-vaelge-gymnasiet

[2] http://politiken.dk/indland/uddannelse/art5613831/Hver-fjerde-elev-i-8.-klasse-er-ikke-uddannelsesparat"

Publiceret: 11. Juni 2017 06:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Adresseavisen Syddjurs

ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt