Collage: Carsten Nørgaard

Collage: Carsten Nørgaard

Debat: Vi elsker turister i Syddjurs – men, men, men …

Af
Carsten Nørgaard

Søskrænten 26

Ebeltoft:

"Turisme er i dag en meget stor del af Syddjurs’ indtægtsgrundlag, og Ebeltoft er den største magnet for turisme - og hele den sydlige del af kommunen er om sommeren meget præget af turister. Det er dejligt og giver en feriestemning. Dog vil der kunne opstå en misstemning, hvis der ikke gøres noget.

Ebeltoft kan ende som en turist-kulisse a la det, man oplever i Sydeuropa. En by, som i sig selv ikke har et liv. Det liv, som turisten egentlig kommer efter er væk. Vi skal i kommunen ikke have en Mallorca-situation fra 1970erne, hvor turisterne blev væk, fordi det var for nedslidt og overrendt med meget lidt ”naturligt” tilbage. Heldigvis har vi naturen. Den må vi værne om, ligesom vi må værne om, at Ebeltoft skal have et RIGTIGT liv – ikke kun et turist-liv.

Vi beskytter Adelgade, fordi den har mange flotte gamle huse, men samtidig begrænser det os på udviklingsområdet. Derfor børe vi få unge til byen, hvor vi i Adelgade kan tilbyde inkubationsmiljøer og faciliteter til nye moderne virksomheder. Det er ikke flere tøjbutikker og ”ting-til-hjemmet-butikker”, vi har behov for, men noget der skaber aktivitet hele året rundt. Det vil også give skæve forretninger i bymiljøet og sjove cafeer, hvor de unge kan hænge ud til glæde for os alle, inklusiv turisterne.

Det kræver, at kommunen er med på, at der skal gøres noget, først med uddannelse og så med udviklingsmiljøet, herunder de alt for høje huslejepriser.

Til både turisternes og vi andres glæde bør der støttes op om andre forretningstyper til os alle. På havnen kan der bygges en stor mangekantet bygning, hvor huslejen sættes lav i måske tre år til de der vil etablere virksomhed, som for eksempel:

· IT-hjælp (værdifuldt for ikke mindst den ældre del af byens befolkning)

· En god slagter

· Udlejningsfirma (cykler, dykkerudstyr inkl. flaskeoptankning, kano og kajak, surf)

· Bog- og bladhandel med konditori

· Grønthandler

· Kunstforeningens udstillingshal

Slagterigrunden bør laves til en ægte by-ved-vandet park med både aktivitetsområder og smukke have-områder til glæde for turisterne og alle os andre. Denne nye park skal være bindeleddet mellem byen og havneområdet på en elegant måde.

Nogle butikker klager over, at turisterne bare går op og ned ad Adelgade. Deres forbrug er primært på det spiselige og drikkelige. Jamen, det er da ikke så sært, for mens byens bygninger er interessante, så er de fleste butikker jo ikke anderledes end dem de finder i Nørre Snede og Ringkøbing.

Kære politikere, I bør sætte en grundig undersøgelse i gang om turismen i Syddjurs Kommune og sikre jer, at vi har de rette tilbud til turisterne samtidig med, at I har bæredygtigheden i bredeste forstand for øje."

Publiceret 06 June 2018 05:30