Målmandsakademi:

Unge målmænd får ekstra træning i IF Midtdjurs

IF Midtdjurs har oprettet et målmandsakademi og ansat en keepercoach til at gøre målmændene på klubbens ungdomshold dygtigere

Af
Af Martin Schultz

”Det her er min yndlingstræning.”

Det siger Sarah Kristine Ryborg, 10 år og målmand på IF Midtdjurs U11 pigehold, når hun hver anden fredag eftermiddag er med til målmandstræning på træningsbanen på idrætsanlægget i Ryomgård.

I hele denne efterårssæson har IF Midtdjurs nemlig hyret Kim Maarup som keepercoach til at varetage træningen af målmændene på klubbens ungdomshold på ”IFM's Målmandsakademi”.

Her samler Kim Mårup de drenge og piger, som er målmænd på deres hold, til en gang ekstra træning i raskt tempo i fem kvarter med fokus på at gøre dem til bedre målmænd.

Den ene fredag er det de yngste op til 12 år, og den anden fredag målmænd i alderen 13, 14 og 15 år.

”Vi har i dette efterår taget dette initiativ, hvor vi arbejder specifikt med denne gruppe spillere for at forbedre deres basale færdigheder og på den måde løfte en bestemt position på holdet.

Målet er at få bedre målmænd på vores ungdomshold og give de unge spillere lyst til at fortsætte deres udvikling,” siger formand i IF Midtdjurs' fodboldafdeling, Lars Norman Thomsen.

Han kan allerede se en fremgang blandt klubbens unge målmænd, når de nu kan supplere de to ugentlige træningspas med hele holdet med en specifik målmandstræning.

”Målmændene spiller med større selvtillid og udstråling, og vi kan se klare forbedringer i deres spil i målet,” siger Lars Norman Thomsen.

Der bliver arbejdet hårdt fra start, og koncentrationen er stor hos samtlige målmænd. Foto: Martin Schultz

Der bliver arbejdet hårdt fra start, og koncentrationen er stor hos samtlige målmænd. Foto: Martin Schultz

Intensitet og tempo

”Brug dine hænder. Det er kun dig, der må bruge dem. Vi kan lige så godt udnytte den fordel vi har,” råber keepercoach Kim Maarup til de ni målmænd fra den yngste gruppe, som denne fredag er i gang med den særlige målmandstræning.

Træningen starter med en løbetur, hvorefter de fem drenge og fire piger i alderen fra 8 til 12 år gennemspiller en række øvelser.

”Vi er her for at have det sjovt, men også for at lære. Derfor skal vi både forbedre vores kondition og lave øvelser i alle facetter af målmandsspillet. Vi skal blive bedre til gribe- og faldteknik, placering i målet, og til kommunikation og igangsætning af spillet,” siger Kim Maarup.

Han stammer fra Randersegnen og var som ung angriber i SMIFF og IF Fjorden.

Senere blev han ungdomstræner i KPI, men har siden taget de to første trin i DBU's målmandstræneruddannelse og er i dag keepercoach i IF Midtdjurs og på Tirstrup Idrætsefterskole.

Kim Maarup kan lide at have med børnene at gøre, og der er fuld intensitet og højt tempo gennem hele træningsprogrammet.

Børnene kvitterer med skarp koncentration og total medleven i øvelserne.

Arbejder med detaljer

Med sig til at træne det yngste hold målmænd har Kim Maarup sin datter Helene, 13 år, som assistent. Hun er målmand på KPI/IFM's U14 pigehold og har været udtaget til talenttræning i DBU-regi.

”Det er en vigtig post at være målmand, for man kan være afgørende for kampens udfald. Derfor er det rigtig rart, at der er taget dette initiativ, hvor vi kan arbejde med detaljerne. I den almindelige træning er der ikke så meget fokus på målmandsspillet,” siger Helene Rasmussen, som har kvindelandsholdets keeper Stina Lykke som forbillede, og som så mange andre børn og unge drives af drømmen om at spille på landsholdet.

Landsholdet er også en drøm for 10-årige Sarah Kristine Ryborg, som har spillet fodbold i godt et år, og som lyder kælenavnet Schmeichel blandt sine holdkammerater på IFM's U10 pigehold.

”Jeg er lidt god til det hele, men jeg er blevet meget bedre af at gå til målmandstræning,” siger Sarah Kristine ”Schmeichel” Ryborg.

Giver identitet

Også Anton Koudal Andersen på ni år drømmer om landsholdet og har målmanden David de Gea fra Manchester United som forbillede.

Anton spiller på IFM's U10 drengehold og har været målmand i tre år.

”Det er sjovt, og jeg bliver en bedre målmand af den her træning, hvor vi arbejder med særlige teknikker,” mener Anton Koudal Andersen, som står til at rykke op i A-rækken med sit U10 hold.

Også Antons far, Mikkel Koudal Andersen, er meget tilfreds med træningen på målmandsakademiet.

”Her lærer spillerne de små detaljer, der gør en forskel. Det er meget motiverende, at det er en træning, som særligt er rettet mod målmændene i klubben.

Den opmærksomhed er ikke mulig, når hele holdet træner. Derfor betyder målmandsakademiet meget for børnenes identitet som målmænd,” mener Mikkel Koudal Andersen.

IF Midtdjurs fortsætter også i forårssæsonen 2018 med Kim Maarup som keepercoach.

Publiceret 24 October 2017 21:36

SENESTE TV