KV17 - debat Norddjurs:

Distriktsråd i Norddjurs – det giver sammenhold og vækst

Af Hans Husum, Norddjurs Kommunalbestyrelse - kandidat til KV17: Kommunalbestyrelsesmedlem Venstre/Norddjurs

"Ildsjæle, der brænder for en sag og lokale initiativer er en nødvendig forudsætning for udvikling  uden for de større byer. Her kan nok så meget økonomi og forslag fra en kommunalbestyrelse ikke styres centralt, hvis det ikke bakkes op lokalt.  Løsningen er etablering af lokalråd, også kaldet distriktsråd, spredt rundt i kommunen. Disse distriktsråd og kommunen skal i fælles samarbejde give støtten specifikt til det behov og formål, som det enkelte område ønsker.
Kun på denne måde kan man skabe medejerskab spredt rundt i vores geografisk set lange kommune, der strækker sig fra vest til øst svarende til ca. 55 km. Og det er strengt nødvendigt, hvis vi også vil undgå afvikling af vore landsbyer. Formålet er klart at tiltrække nye aktive borgere til bosætning og dermed arbejdskraft, nye virksomheder, osv., der kan sætte gang i hjulene, så Norddjurs ikke ender med at blive nationalmuseum.
Nogle vil indvende, at det er derfor vi har hele 27 folkevalgte repræsentanter i kommunalbestyrelsen. Uden at træde nogen over tæerne kunne jeg være fristet til at sige, at det kan tendere sognerådspolitik, hvor den enkelte lokalpolitiker kan være fristet til særligt at  prioritere området, vedkommende er valgt i. Problemet er, at ikke alle områder er repræsenteret i lokalbestyrelsen, f. eks. Ørsted og det er heller ikke at skabe lige muligheder for alle. Ikke mindst har vi en stor udfordring i at skabe sammenhængskraft i hele kommunen, så alle uagtet bopæl føler sig hørt og som en del af demokratiet. Det kniber det desværre med, hører jeg jævnligt fra borgere rundt om i kommunen.
Som folkevalgt i kommunalbestyrelsen mener jeg, vi har et ansvar i at gå i helikopterperspektiv og se, hvad hele kommunen har behov for. Derfor er det så vigtigt med de lokale ildsjæle og initiativer, som f.eks. Nørager (Årets Landsby 2013) er et godt eksempel på. Her er ganske vist ingen skole, som oftest fremhæves som samlingspunkt for en landsby. Alligevel har Nørager formået gang på gang at engagere lokal opbakning til projekter til gavn for alle i byen. Andre lokalområder har ikke denne gejst, og udviklingen går derfor udenom deres område. Distriktsråd kunne være et værktøj til at skabe lokalt engagement overalt i kommunen.
Hvor mennesker er, vil mennesker mødes. Det vil jeg gerne arbejde for."
 

Publiceret 18 November 2017 16:15

SENESTE TV