Julemad:

Se husjomfruen tilberede julegrisen

I december viser herregården Gammel Estrup, hvordan man laver klassisk julesul fra bunden

De fleste familier går i supermarkedet og køber færdiglavede julespecialiteter som medister, blodpølse og sylte, men sådan er det ikke på herregården Gammel Estrup.
Her vil man vise, hvordan man laver klassisk julesul fra bunden. Alt fra de gængse retter som flæskesteg, medister og frikadeller til sylte, blodpølse og grisetæer i gelé skal tilberedes. For hele grisen skulle bruges, når man slagtede og tilberedte julegrisen på herregården før i tiden.
Selvom julegrisen ikke bliver slagtet på Gammel Estrup mere, så bliver museets gæster ikke snydt for at følge tilberedelsen af den klassiske julemad.

Næsten eksotisk

I weekenden 16.-17. december kan man følge datidens kogekone - husjomfruen - og hendes køkkenpiger i arbejdet med at tilberede julegris, som man gjorde for hundrede år siden, da den sidste greve boede på Gammel Estrup.
“Både børn og voksne synes, det er rigtig sjovt at se arbejdet med grisen. I dag går vi jo bare ned i Brugsen og køber en flæskesteg, og vi ser ikke, hvor den kommer fra på dyret. Vi bruger heller ikke alle dele af grisen, som man gjorde før i tiden, så det er næsten helt eksotisk at se, hvordan man laver for eksempel sylte og blodpølse,” udtaler museumsinspektør Marie Kirstine Elkjær i en pressemeddelelse fra Gammel Estrup.

Smag en håndmad

“Museets gæster er som regel meget interesserede i at se, hvordan de forskellige retter bliver til, og vi kan mærke, at folk i stigende grad efterspørger delikatesser, som ellers har været lidt stedmoderligt behandlet igennem nogle år, som for eksempel grisetæer og blodpølse”, fortsætter hun.
Alle kan få lov at smage på retterne, når husjomfruen sælger håndmadder med forskelligt hjemmelavet grise-pålæg. Det er også muligt at købe kaffe og kage bagt i det store brændekomfur.
Har man mod på selv at få fingrene i dejen, kan man besøge det særlige bageværksted, hvor børn og forældre kan lave peberkagefigurer efter historisk opskrift.
jeslGl. Estrup i december

16.-17. december tilberedes julegrisen i Herregårdskøkkenet, og bageværkstedet er åbent. 

Tirsdag-søndag i perioden frem til 23. december kan man opleve juleudstillingen 'Jul for herskab og tjenestefolk', og husjomfruen bager historisk julebag i Herregårdskøkkenet. 

Alle adventsweekender er der boder, musik mv. Se det fulde program på www.gammelestrup.dk.

Publiceret 14 December 2017 16:00

SENESTE TV