Ny bog:

Et godt og frit hundeliv i en kendt have

Søren Ryge Petersen har skrevet en glad og livsbekræftende bog med fortællinger om venskabet med sin hund

Af
Martin Schultz

”Jeg havde aldrig drømt om at jeg skulle skrive en bog om min hund.”
Det siger TV-værten, journalisten og forfatteren Søren Ryge Petersen, som har omkring 200 TV-udsendelser fra haven ved Sølille mellem Kolind og Rønde og fra lokalområdet, over ti bøger med blandt andet historier om (næsten) helt almindelige mennesker og utallige avisartikler og foredrag gennem mere end tredive års virke på Djursland bag sig.
Mange af seerne har sikkert i de direkte udsendelser set TV-værtens lille hund smutte ind og ud af skærmbilledet. Men at Søren Ryge Petersens ruhårede foxterrier, som bedst er kendt som Terry i tegneserien Tintin, skulle få sin helt egen bog, skyldtes lidt af en tilfældighed.
”Jeg skulle lave en TV-udsendelse om Hans fra Stubbe Sø, men det gik i vasken med kort varsel og hvad så? Vi lavede en udsendelse med min hund YoYo, og den var der mange, som var glade for at se,” fortæller Søren Ryge Petersen.
Blandt dem, som meldte positivt tilbage, var Mads Bille, korlederen fra Herning med en fortid i Ørsted på Norddjursland, som syntes denne hundefortælling gav ham mindelser til Astrid Lindgren. Og det var lovord, som motiverede selv en garvet fortæller som Søren Ryge Petersen.
”Inden jeg gik i seng den aften, havde jeg skrevet stikord til 15 kapitler om 'Et liv med hund - fortællinger om et venskab',” fortæller Søren Ryge Petersen i forordet til den bog, som her få måneder efter at ideen blev undfanget ligger fyldt med ord og billeder på boghandlerens disk.

Smukt og frit hundeliv

I sine over 30 år på den lille gård Søvang midt på Djursland har Søren Ryge Petersen haft tre af disse ruhårede foxterriere. Den første hed Tintin, og de to næste fik navnet YoYo. Og de fleste historier i bogen handler om den nulevende YoYo, som blev født midt på sommeren i 2010 i en kennel i Dalbyneder.
”En ruhåret foxterrier er en lille hidsig satan, og det er ikke en nem hund at have. Derfor findes der heller ikke mere end lidt over 500 registrerede hunde af racen i Danmark,” fortæller Søren Ryge Petersen, som tilstår, at ingen af hundene i hans liv er blevet opdraget ordentligt.
”Jeg har bare ikke fået det gjort. En blanding af utålmodighed, dovenskab og ligegyldighed har betydet, at mine skiftende foxterriere – som har været utrolig søde, nemme og sociale – aldrig har lært at adlyde. De sætter sig ikke på kommando, og de kommer ikke, når man kalder,” skriver Søren Ryge Petersen.
Men i naturområdet i Sølille med den store have, eng, sø og skov er der plads til, at YoYo kan leve et smukt og frit hundeliv i evig jagt efter ræve og katte, mår, mink og ilder, rotter og mus. Dog har den lært ikke at jagte gårdens fritgående høns – selvom de frister. YoYo følger Søren Ryge Petersen på de daglige ture i terrænet, og den hviler ved hans fod, når han stopper piben på bænken og nyder freden i landskabet og naturens store ro. Men får YoYo færten af en kat eller en mus, så er den fløjet af sted for at jage, grave efter eller ruske sit bytte. Den har sin kurv på kontoret, men er altid som den første ude om morgenen, er ofte væk i timevis og kommer hjem møgbeskidt, og tager sig en aftentur i mørket sidst på dagen.

En foxterrier jagter konstant ræve, katte, mår, mink og andre byttedyr. Der er svære at fange, så Søren Ryge Petersen hjælper til. YoYo overtager de døde dyr og er her på vej til at grave en ilder ned. Foto: Søren Ryge Petersen

En foxterrier jagter konstant ræve, katte, mår, mink og andre byttedyr. Der er svære at fange, så Søren Ryge Petersen hjælper til. YoYo overtager de døde dyr og er her på vej til at grave en ilder ned. Foto: Søren Ryge Petersen

En slags lokalhistorie

Søren Ryge Petersen flyttede med sin familie til Søvang i 1984 og havde ikke boet længe i lokalområdet, før han i både TV, aviser, bøger og foredrag begyndte at fortælle historier om de mennesker han mødte på sin vej.
”Det er ikke fordi jeg specielt vil skrive om mine naboer. Men jeg ved, hvornår en historie er god, og så vil jeg gerne fortælle den,” siger Søren Ryge Petersen. Og så kan man ellers bare tænke på Anders og Julius fra Skuregården, Evald Møller med hvidkålssuppen fra Tirstrup, Kristian Kaysen og Røde Ruth med alt fjerkræet fra Stubbe Sø, eller den røde smed Eigil Sørensen fra Auning.
Fortællingerne er ikke skrevet som lokalhistorie, men er gennem landsdækkende medier blevet præsenteret for og værdsat af seere og læsere i hele Danmark. Ved at det i den grad er figurer og steder fra lokalområdet, som har hovedrollerne i Søren Ryge Petersens fortællinger, har han givet et vægtigt bidrag til den historie gennem de sidste årtier, som vi vil huske fra vores egn.

YoYo ”stillede” ræven og Søren Ryge Petersen skød den. YoYo er skudræd og flygtede i rædsel, men var efter en halv time klar til årets jagtbillede. Foto: Cathrine Becher

YoYo ”stillede” ræven og Søren Ryge Petersen skød den. YoYo er skudræd og flygtede i rædsel, men var efter en halv time klar til årets jagtbillede. Foto: Cathrine Becher

Rundt om hunden

Ved siden af alle de kendte personager er nu også Søren Ryge Petersens lille uregerlige charmetrold af en ruhåret foxterrier blevet en del af denne historie.
Bogens tekst er båret af forfatterens kendte fortælleglæde, og han når hele vejen rundt om hundens karakter i kapitler med overskrifter som vagthunden, jagthunden, hønsehunden, gravehunden, møghunden, legehunden og meget mere.
Hundeejere vil genkende og elske denne fortælling om ”menneskets bedste ven”. Men alle, som holder af Søren Ryge Petersens fortælleunivers, vil føle sig underholdt af denne let læste og underholdende historie om den kendte havemand og hans lille skægge hund midt i naturen på Djursland.Publiceret 15 December 2017 18:00

SENESTE TV