Trafik:

Utilfredshed med lukning af overkørsler

Banedanmark fik medhold hele vejen af kommission - det forstår politikerne i Norddjurs ikke

Af
Af Søren Andersen

Politikerne i Norddjurs troede ikke deres egne øjne, da afgørelsen kom fra den meget mundrette Statsekspropriationskommission, der havde været på studietur langs skinnerne på Grenaabanen for at tage stilling til Banedanmarks ønsker om at lukke overkørsler, så sikkerheden skal blive øget og passe til den forøgede hastighed på den - måske - kommende letbane.
Der blev argumenteret, tegnet og fortalt - og vist nok også lyttet undervejs - men da afgørelsen kom, fulgte den 100 procent Banedanmarks ønsker om at lukke for samtlige private overkørsler på strækningen, typisk ved landbrugsejendomme - og i Norddjurs også lukning af offentlige kommunevejes overkørsler ved Grønlandsvej i Trustrup, Homåvej og Ålsø Stationsvej. Overkørslen ved Obdrupvej var egentlig foreslået opretholdt af Banedanmark - men den anbefales så også nedlagt af kommissionen. Og nu er Banedanmark enig i, at det er den bedste løsning.

Afgørelsen nærlæst

Siden afgørelsen blev modtaget på rådhuset i Grenaa, er den blevet nærlæst for at undersøge kommunens handlemuligheder. Og der er indkøbt dyr advokatbistand for at stå med de bedst mulige argumenter, når man nu klager til kommissionen. Og det besluttede kommunalbestyrelsen at gøre på det seneste møde.
“Jeg mødte kommissionen med tillid og havde hørt, at det var praksis, at der blev lyttet til lokale argumenter. men jeg blev krænket på min retsopfattelse, da jeg så, hvor meget der er blevet overhørt,” sagde SF's Mads Nikolajsen.
Han gik helt og deles ind for at klage til kommissionen. Ikke mindst fordi der ikke er taget højde for argumenter om en kommende byudvikling i Trustrup - og som vil besværliggøres af lukningen af overkørslen ved Grønlandsvej.
“Og send gerne en kopi til ministeren også. Han er chef for Banedanmark,” sagde Mads Nikolajsen.

S på samme spor

Socialdemokraten Niels Basballe var bogstaveligt talt inde på samme spor.
“Jeg var chokeret over at læse afgørelsen. Banedanmark er blevet tilgodeset i et og alt af kommissionen, og jeg fortryder, at jeg i min naivitet stod i Lyngby Forsamlingshus og sagde, at kommunen var vejmyndighed ved de kommunale vejes overkørsler. Alt fra vores side er jo blevet fejet af bordet. Men jeg er bange for, at løbet er kørt, og der skal kraftigt henvises til de trafikale konsekvenser af mange flere landbrugskøretøjer på den i forvejen stærkt trafikerede Århusvej i Grenaa,” sagde Niels Basballe.
Venstres Kasper Bjerregaard måtte indrømme, at han var i en usædvanlig situation.
“Det er uvant for mig, men jeg er helt enig med Mads Nikolajsen i denne sag. Og Venstre er med på at medvirke til at finde fornuftige løsninger i denne sag,” sagde han.
Den konservative Benny Hammer erkendte, at det ser skidt ud og ligner en sag op ad bakke for Norddjurs.
“Men jeg håber godt nok ikke, at løbet er kørt,” sagde han.
Borgmester Jan Petersen, (S), glædede sig over total opbakning til at reagere over for kommissionen. Det er lidt af en hastesag, da Banedanmark har fortalt kommunen, at man lige nu er ved at lægge sidste hånd på ekspropriationsmaterialet, der skal bruges for at lukke overkørslerne.

Publiceret 19 December 2017 19:00

SENESTE TV