Så muntre var de under valgkampen, Per Dalgaard (TV.) og Claus Wistoft (siddende). Siden er forholdet blevet noget køligere. Arkivfoto: Lars Norman Thomsen

Så muntre var de under valgkampen, Per Dalgaard (TV.) og Claus Wistoft (siddende). Siden er forholdet blevet noget køligere. Arkivfoto: Lars Norman Thomsen

Lokalpolitik:

Per Dalgaard takker nej til Wistoft-tilbud

Dansk Folkepartis nestor vil ikke være næstformand i Udvalget for Natur, Teknik og Miljø

Af
Af Lars Norman Thomsen

Dansk Folkepartis Per Dalgaard er blevet godt og grundigt gal i skralden, for at sige det mildt, over den behandling eller mangel på samme, som efter hans mening blev udvist af partierne på blå side overfor Dansk Folkeparti - anført af tidligere borgmester Claus Wistoft (V) og Tommy Bøgehøj (C) - på valgnatten i november 2017.

“DF kom aldrig på banen ved konstitueringen på trods af en klar aftale mellem Claus Wistoft, vores lokalformand Ebba Grethe Møgelvang Laursen og jeg (foregik i sommeren 2017, ifølge Ebba Grethe Møgelvang Laursen, red.). Aftalen var, at blå blok skulle samles kort tid efter, at resultaterne kom frem. Det ventede vi på, men må erkende, at hele rød og blå blok havde aftalt, at Dansk Folkeparti ingen indflydelse skulle have. Sådan er politik også. Det må vi leve med,” lyder kritikken fra Per Dalgaard på syddjurs.lokalavisen.dk som en kommentar til Lederartiklen: 'På en uriaspost i Dansk Folkeparti' - i den seneste udgave af Adresseavisen Syddjurs.
Læs: Kommentar: På en uriaspost i Dansk Folkeparti
Dansk Folkeparti endte dog dagen efter valgnatten med at skrive under på konstitueringsaftalen.
Per Dalgaard har i en mail fredag aften overfor Lokalavisens redaktør bekræftet, at Ebba Grethe Møgelvang Laursen fastholder, at mødet med Wistoft på den daværende borgmesters kontor foregik i sommeren 2017, selvom Dalgaard selv havde en opfattelse af, at mødet foregik under valgkampen.
“Det må være rigtigt og må være gledet ud af min hukommelse. Men jeg er nu ikke helt sikker på, at hun har ret. Men tæt op til valget var det således ikke,” skriver Per Dalgaard i mailen, hvor han også skoser Konservatives Tommy Bøgehøj for at have brudt en aftale:
“Men vores aftale (valgforbund, red.) med de fire små borgerlige partier, C. LA, Nye Borgerlige og os, havde den klare aftale, at vi skulle mødes på valgnatten. Det har Tommy Bøgehøj brudt,” skriver Dansk Folkepartis nestor.

Nej tak, Wistoft

For et par dage siden blev Per Dalgaard tilbudt posten som næstformand i Udvalget for Natur, Teknik og Miljø (NTM-udvalget) af Claus Wistoft. Dalgaard havde posten i den forgangne byrådsperiode, men de kommende fire år sidder SF's Kim Lykke Jensen for bordenden.

Per Dalgaard afviste imidlertid Wistofts tilbud:

“Det ville min værdighed ikke kunne bære at sige ja til,” siger Per Dalgaard.

“Det er korrekt, at jeg kontaktede Per Dalgaard og tilbød ham posten som næstformand,” siger Claus Wistoft.

“Dansk Folkeparti har givet udtryk for, at de ikke følte sig fair behandlet på valgnatten, og derfor var mit tilbud en fremstrakt hånd for at få partiet involveret i det arbejde, som vi skal i gang med i det nye byråd. At Per Dalgaard takkede nej, er hans beslutning ene og alene, men jeg håber da, at Dansk Folkepartis tre byrådsmedlemmer hurtigst muligt beslutter sig for at være med til præge det politiske arbejde.”

Køber ikke kritik

Claus Wistoft afviser, at han og kollegerne havde en skjult dagsorden på valgnatten om at holde Dansk Folkeparti uden for indflydelse.

“Det kan jeg klart afvise for Venstres vedkommende, men Dansk Folkeparti gjorde det heller ikke nemt under valgkampen, hvor partiet meldte ud, at man ikke på forhånd ville sige, om man støttede blå eller rød side. Per Dalgaard kunne have fået, hvad han gerne ville have haft, hvis Dansk Folkeparti sammen med de øvrige partier i blå blok havde indgået valgforbund med Venstre, så havde der ikke været tvivl om, at jeg havde fortsat som borgmester. Nu blev der i stedet rødt flertal,” returnerer Claus Wistoft.

Når han har kunnet tilbyde næstformandsposten til Per Dalgaard forud for det konstituerende møde i NTM-udvalget, hvor ellers kun udvalget afgør fordelingen af posterne, er forklaringen, at der altid har været en uskreven gentleman agreement i Syddjurs Byråd om, at en rød udvalgsformand betyder en blå næstformand - eller det modsatte.

Med Per Dalgaards nej tak, bliver det i stedet, efter alle solemærker at dømme, nyvalgte Jørgen Ivar Brus Mikkelsen (V), der bliver næstformand.
De øvrige i udvalget er Anita Søholm (S) og Mette Refshauge Foged (Alternativet).

Publiceret 05 January 2018 19:52

SENESTE TV