Fejl:

Valgstyrer hjalp med optælling

Tom Bytoft gav en hånd med efter kommunalvalget i Auning - og det måtte han ikke efter valgloven

Af
Af Søren Andersen

NORDDJURS: Ved forrige kommunalvalg fik Norddjurs Kommune landsdækkende omtale i medierne, da det kom frem, at man ikke havde registreret opstillingsformen for Enhedslisten korrekt - så Helle Plougmann fik en plads i kommunalbestyrelsen i stedet for Inky Remy. Og også ved det nylige kommunalvalg er ikke alt gået for sig, som det skal efter valgloven, men dog i mindre alvorlig grad end sidst.
Det er JP Aarhus, der har afsløret hvad den konservative viceborgmester Benny Hammer - og medlem af valgbestyrelsen - over for avisen kalder »en mindre ting, men et vink med en vognstang.«
Sagen, som er oprullet i avisen, er fra valgstedet i Auning, hvor valgstyrerformand Tom Bytoft, (S), deltog i grovsortering af stemmerne, selv om han også stillede op som kandidat til kommunalbestyrelsen. Det vil sige, at Tom Bytoft var med til at sortere stemmerne ud i stakke, efter hvilket parti stemmen var på.
Det måtte han ikke ifølge valglovens paragraf 78 A, som siger: »En kandidat kan ikke deltage i optællingen af, hvor mange stemmer der er afgivet for den kandidatliste, vedkommende er opstillet for.«
»Jeg kan kun beklage på det kraftigste. Jeg har lavet en dumhed, en tanketorsk, men det var et forsøg på at hjælpe. Det er så endt som en bjørnetjeneste,« siger Tom Bytoft selv til JP Aarhus.
Ifølge Tom Bytoft selv har han været valgstyrerformand i 12 år og ser ingen grund til, at han ikke skulle kunne fortsætte med det.
»Jeg mener ikke, at det udelukker mig fra at varetage hvervet som valgstyrerformand fremover. Jeg er blot ked af, at jeg ikke havde fået sat mig godt nok ind i reglerne denne gang,« siger han til avisen.
Benny Hammer mener heller ikke, at episoden udelukker Tom Bytoft som valgstyrerformand i fremtiden.
»Han burde nok have kendt reglerne bedre, men det er ikke en større sag, der har betydning for valgets godkendelse. Det handler om, at vi tager ved lære af det og strammer op på vores procedurer,« siger Benny Hammer.
Sagen er blevet anført i valgbogen, som kommunalbestyrelsen efter valgets afvikling har sendt til Økonomi- og Indenrigsministeriet. Her vil man dog ikke umiddelbart foretage sig noget i sagen.
»I modsætning til folketingsvalg skal Økonomi- og Indenrigsministeriet ikke blåstemple kommunal- og regionsrådsvalg. Kommunerne styrer det selv i deres valgbestyrelser, mens vi i ministeriet mere har en vejledende rolle, når der ikke er tale om valgklager. Vi får efter valget tilsendt alle valgbøger og kigger dem selvfølgelig igennem, men det er op til valgbestyrelserne og kommunalbestyrelserne at opgøre og godkende valget,« siger Christine Boeskov, valgkonsulent i Økonomi- og Indenrigsministeriet til JP Aarhus.
På afstemningsstedet i Auning blev der afgivet 2.374 gyldige stemmer. Af dem var 39,7 pct. (942) på Tom Byskovs eget parti, Socialdemokratiet, mens Liberal Alliance med 24,3 pct. (578) og Venstre med 15,8 pct. (376) fik næst- og tredjeflest stemmer.

Publiceret 09 January 2018 14:07

SENESTE TV