Kirstine Bille opgiver drømmen om Christiansborg. Arkivfoto

Kirstine Bille opgiver drømmen om Christiansborg. Arkivfoto

Bille:

“Christiansborg lokker ikke så meget mere”

Den nu forhenværende folketingskandidat accepterer, at taktiske overvejelser spiller en rolle i politik, men i nyere tid fylder den slags for meget i landspolitik efter hendes mening

Af
Af Lars Norman Thomsen

“Jeg har brugt tiden efter kommunalvalget i november sidste år til at overveje min situation, og overvejelserne er altså endt med, at jeg ikke længere ønsker at være SF's folketingskandidat,” siger Kirstine Bille.

Læs: Politik: Kirstine Bille skipper drømmen om Christiansborg

Hvorvidt det også får betydning for hendes engagement i kommunalpolitik er endnu uafklaret. Formanden for Udvalget for Familie og Institutioner kører denne byrådsperiode ud, men om hun til næste kommunalvalg i 2020 fortsat er SF's borgmesterkandidat, har hun ikke noget bud på.

“Hvis jeg genopstiller, er jeg SF's borgmesterkandidat, men der er så lang tid til, at der kan ske meget inden da.”

Lokker ikke

To gange har Kirstine Bille kun været en meter fra Christiansborg - ved valgene i 2007 og 2015 - og det ærgrer hende selvfølgelig, at drømmen om at komme med i landspolitik aldrig blev til noget, når hun nu var så tæt på.

“Den seneste ændring af valgloven ville ellers gøre det nemmere for mig, hvis jeg stillede op til næste valg, men sådan bliver det ikke.”

“Christiansborg lokker ikke så meget, som da jeg var yngre. Jeg synes desværre, at landspolitik i de senere år har udviklet sig til mere og mere, at partierne ikke siger, hvad de mener, men hvad de tror, vælgerne gerne vil høre. Derfor stemmer man ikke efter, hvad man føler er det rigtige, men mere om et ja eller nej betyder bedre meningsmålinger.” En udvikling som den tidligere Syddjurs borgmester begræder:

“Jeg vil knagen sparke mig have lov til at sige, hvad jeg mener, og det er bekymrende for demokratiet, hvis den nuværende, kedelige udvikling fortsætter.”

Kirstine Bille har ikke noget bud - eller nok snarere vil ikke have noget bud på - hvem der skal afløse hende som SF's folketingskandidat på Djursland. Han eller hun skal være klar 1. juli 2018 i henhold til SF's vedtægter.

Næste folketingsvalg skal afholdes i Kongeriget Danmark senest 17. juni 2019. Derfor er tiden knap for en ny kandidat.

“Jeg vil ikke nævne navne, men det vil da være fint, hvis vi kunne blive enige om i de to partiforeninger på Djursland at pege på en ung kandidat, der har alderen og tiden til at bygge sig op til opgaven, for alle ved, at den er meget krævende,” siger Kirstine Bille.

Mulige bud kunne være nuværende formand for Udvalget for Natur, Teknik og Miljø i Syddjurs, Kim Lykke Jensen, Hvilsager, der i en yngre udgave prøvede at være folketingskandidat i kort tid. Et andet bud er Aleksander Myrhøj, nyvalgt kommunalbestyrelsesmedlem i Norddjurs.

Uanset, hvem SFs medlemmer på Djursland peger på, så bliver det en langsigtet opgave at få politisk fang for en ny kandidat i alle egne af Djursland.

Kirstine Bille fik hele 2.215 personlige stemmer i Østjyllands Storkreds ved valget i juni 2015. Her af de 1.569 på Djursland, hvor SF sammenlagt modtog 2.219 stemmer

Publiceret 25 April 2018 09:35