Rita Birkbak har været frivillig på Hospice Djursland igennem ni år og hjælper bl.a. til at med at holde Sansehaven. Pressefoto

Rita Birkbak har været frivillig på Hospice Djursland igennem ni år og hjælper bl.a. til at med at holde Sansehaven. Pressefoto

Frivillig:

En gave at være på Hospice Djursland

Rita Birkbak er en af ca. 60 frivillige og har været det i ni år

frivillige Hospice Djursland i Rønde ligger i et naturskønt område, højt placeret i landskabet og med en fantastisk udsigt over Kalø Vig.

Et hospice er for mennesker med livstruende sygdom i den afsluttende del af livet og med behov for omsorg og lindrende behandling, og det er i Hospice Djurslands ånd, at i huset lever man, og at den sidste tid skal være så lys og leveværdig som mulig både for patienterne og deres pårørende.

Foruden specialuddannet personale er der et korps på cirka 60 frivillige kvinder og mænd, som styres af en koordinator. Alle frivillige får en orientering om de etiske regler bl.a. om at have tavshedspligt, og får også en snak om, hvordan man bedst tackler det at omgås mennesker, som er i den sidste fase af deres liv.

En af de frivillige er Rita Birkbak, der har været tilknytet stedet i ni år.

“Vi frivillige er meget forskellige, nogle er stadig i job, men de fleste er ude af arbejdsmarkedet. Vi har et rigtig godt fællesskab, og vi lærer hinanden at kende ved at mødes på kryds og tværs. Vi vil alle gerne bruge noget af vores tid på frivilligt arbejde og er enige om, at det at hjælpe andre på mange måder er med til at berige en selv,” siger hun.

“Vi er ikke med i patientplejen, og de frivillige kommer ikke på patientstuerne uden ærinde, men vi kan hjælpe med at få dækket andre praktiske opgaver, som opstår, og på den måde aflaste plejepersonalet, så de har mere tid hos den enkelte patient,” fortæller Rita Birkbak.

Som frivillig kan man selv vælge, hvilke arbejdsopgaver man har lyst til at deltage i.

“Da jeg holder meget af havearbejde og bruger det som en slags ”meditation”, så meldte jeg mig i sin tid til at hjælpe i Sansehaven. I starten var jeg alene om det, men nu er vi fire kvinder, som møder op en dag om ugen i havesæsonen.”

“Som frivillig på et hospice får man vendt nogle tanker om livet og om døden, man får døden tæt på, men oplever også, at døden kan være en befrielse, og at livet kan få en smuk og værdig afslutning,” slutter Rita Birkbak.

Læs mere på Hospice Djurslands hjemmeside.

Publiceret 25 April 2018 18:00