Indehaverne af Møllerup Gods, Anne Sophie og Stig Gamborgt, er klar med udsæd til hampedyrkning. Pressefoto

Indehaverne af Møllerup Gods, Anne Sophie og Stig Gamborgt, er klar med udsæd til hampedyrkning. Pressefoto

Dansk gods klar med hampefrø til såning

Møllerup Gods har fremavlet hampesorten Finola

Det er lykkedes Møllerup Gods at få certificeret hampesorten Finola, og godset kan nu som de eneste sælge certificeret udsæd, der er produceret i Danmark. Tidligere har man måtte købe importeret hampeudsæd, der oftest fremavlet så langt væk som Canada.

”Her på Møllerup har vi valgt at gå ind i arbejdet med at få certificeret udsæd, da hamp til fødevarer de seneste år har været i kraftig vækst først i Nordamerika og nu i hele Europa. Derfor regner vi på Møllerup med at kunne sælge kvalitets udsæd til hampeavlere ikke bare i Danmark men også i resten af Europa,” udtaler Stig Gamborg, Møllerup Gods.

Sorten Finola udmærker sig ved et højt indhold af olier, proteiner og fibre. Finolaen indeholder alle de essentielle olier og alle de essentielle aminosyrer. Særlig er den rig på de sjældne omega-3 fedtsyrer. Derfor er sorten Finola særlig populær til fødevarer.

De særlige værdifulde essentielle fedtsyrer har en sammensætning, der er perfekt til fødevarer/kosttilskud men også til hudpleje.

”Vi er meget stolte af, at vi har fået certificeret vores Finola udsæd. Det er jo en virkelig god sort, som er både højtydende, og så modner den fint selv i vores nordlige klima. Og så er det vigtigt for landmændene, at den kan høstes med en almindelig mejetærsker,” udtaler Anne Sophie Gamborg, Møllerup Gods.

Finola er klar til høst efter 120 dage. Den certificerede udsæd kan bruges af både økologiske og konventionelle landmænd. Finola dyrkes helt naturligt, uden brug af planteværnsmidler.

Møllerup Gods sår for 4. år i træk her i 2018 hampesorten Finola på egne marker.

I år forventes det, at der i Danmark skal sås mere end 500 hektar med hampesorten Finola.

Publiceret 11 May 2018 09:00