Den siamesiske samling står på Ebeltoft Museum takket være Jakob Vedsted. De mange udstoppede dyr udgør en helt speciel stemning, når man træder ind i rummet. Foto: Stine Østergaard

Den siamesiske samling står på Ebeltoft Museum takket være Jakob Vedsted. De mange udstoppede dyr udgør en helt speciel stemning, når man træder ind i rummet. Foto: Stine Østergaard

Tid til farvel: "Museet slipper mig nok ikke"

Jakob Vedsted og Ebeltoft Museum har i mange år hængt uløseligt sammen. Men nu er det tid til at nyde pensionisttilværelsen

Af
Stine Østergaard

EBELTOFT Jakob Vedsted var 15 år gammel, da han første gang stiftede bekendtskab med Ebeltoft og Mols. Det var i 1964, og han var med klassen på lejrskole på Fuglsølejren.

Som københavnerdreng var han svært fascineret af Syddjurs, og ud af turen kom en gennemarbejdet bog med tekst, tegninger og blandt andet et presset blad fra et sjældent træ, der engang stod i Ebeltoft. Træet er her ikke længere, men det er det sirligt pressede blad klistret ind med to stykker tape.

Den første bog, Jakob Vedsted skrev, var om lejrturen som femten-årig til Mols og Ebeltoft. Dengang modtog han hele to flidspræmier for den. Siden er det blevet til omkring 20 bøger, og han er medforfatter til næsten lige så mange. Foto: Stine Østergaard

Den første bog, Jakob Vedsted skrev, var om lejrturen som femten-årig til Mols og Ebeltoft. Dengang modtog han hele to flidspræmier for den. Siden er det blevet til omkring 20 bøger, og han er medforfatter til næsten lige så mange. Foto: Stine Østergaard

Den helt særlige og gode oplevelse sad i Jakob Vedsted, og 24 år senere førte skæbnen ham igen til Ebeltoft. Denne gang blev han i lidt mere end en uge.

33 år ved museet

Han blev ansat som leder ved Ebeltoft Museum, og det blev efterhånden til 33 år. Men nu er det altså slut. Jakob Vedsted er lige fyldt 69 og går på pension.

"Men museet slipper mig nok ikke," lyder det fra hovedpersonen selv, Jakob Vedsted på sin aller sidste officielle arbejdsdag.

Det er sagt med et stor smil, for han har heller ikke lyst til at slippe museet.

"Nu må vi se. Jeg har jo stadig nøglerne."

Han har også allerede de første fem bestillinger om at stå for byvandringer eller foredrag. Rundt omkring i byen kender de fleste ham også for at være en stor del af museets identitet - og omvendt.

Fordybelse er vigtigt

Interessen for museer startede tidligt for Jakob Vedsted.

"Da jeg var en 8-10 år gammel, rendte vi mange gange rundt alene i København og gik fra museum til museum. Det gik der mange søndage med. Og så begyndte vi selv at samle, hvad vi kunne finde af dyreskeletter og mønter og andet og skabte vores egne samlinger," fortæller han.

Men museerne dengang, var ikke opbygget på samme måde, som de er i dag.

"Dengang var museer røvkedelige. På Naturhistorisk Museum var der de her kilometerlange gange, hvor alle stenøkser for eksempel var samlet. Så kunne der være tusindvis af dem samme slags ting ved siden af hinanden. Men vi synes nu, det var spændende."

Nu, mener Jakob Vedsted, er kulturen blevet sådan, at vi er blevet så forvente med at blive overrasket og underholdt. Derfor er der ikke så mange, der sætter pris på museerne længere.

Det er vigtigt at gå i dybden og huske fortiden. Ellers kommer vi til at leve i et dement samfund

I dag kan man finde billeder af det meste på nettet. Men det er vigtigt at fordybe sig i fortiden.

"Det er vigtigt at gå i dybden og huske fortiden. Ellers kommer vi til at leve i et dement samfund, hvor man ikke kender sin fortid. Hvor mange i dag, ved hvem deres oldeforældre er?"

Det er museernes opgave at bevare historien, så vi netop ikke kommer til at udvande fortiden.

Tid til hængekøjen

I 33 år har Jakob Vedsted altså været med til at løfte den opgave – at bevare det historiske, så vi ikke glemmer. Noget af det, han er allermest stolt af, er at have sikret den siamesiske samling til museet med blandt andet en masse udstoppede dyr og andre ting fra Thailand.

"Jeg er også dels stolt over alle de bøger, jeg har skrevet for og om muset, men også bare det, at museet har overlevet i så mange år. Og så er jeg naturligvis meget stolt over Lodvig prisen. Den cadeau det var til mit lokalhistoriske arbejde," fortæller Jakob Vedsted.

Han får nu mere tid til at slappe af i hængekøjen og dyrke sine mange interesser, der blandt andet tæller gamle violiner. Det vil han også gerne skrive en bog om.

Han kommer mest til at savne, når der kommer nye ting til museet, som man kan lave en udstilling af. I stedet vil han sørge for at gøre pensionisttilværelsen god ved at fylde den med sjove og kreative ting.

FAKTA

Seneste af Jakob Vedsteds bøger udkommer i forbindelse med hans pensionering. Den hedder 'Museum Ebeltoft – fra idé til fusion'.

Han holder et foredrag med samme titel 6. juni i Sognegården kl. 19. Der er fri entré.

Publiceret 14 June 2018 17:00

SENESTE TV