Ebeltoft Vandrerhjem, der oprindelig var Entreprenørskolen, er udvalgt til ny bog om vellykket betonarkitektur. Foto: Torben Eskerod

Ebeltoft Vandrerhjem, der oprindelig var Entreprenørskolen, er udvalgt til ny bog om vellykket betonarkitektur. Foto: Torben Eskerod

Ebeltoft Vandrerhjem bliver pensum for arkitekter

Ebeltoft Vandrerhjem er udvalgt som et stykke vellykket betonarkitekturer i det første samlede danske arkitekturværk og egentlige lærebog til arkitektstuderende

Ebeltoft Ebeltoft Vandrerhjem, der oprindelig var Entreprenørskolen, er et af 21 udvalgte, arkitektonisk vellykkede eksempler på betonarkitektur i en ny bog med titlen, Dansk Betonarkitektur.

Bogen er blevet til på initiativ af Dansk Beton, og det er et redaktionsudvalg med repræsentanter for arkitektforeninger og undervisere på de højere læreanstalter, der har peget på Ebeltoft Vandrehjem og de andre bygninger til inspiration for fremtidens arkitekter i deres arbejde med beton. Bogen er netop udkommet på Forlaget Vandkunsten.

Friis & Moltke står bag vandrerhjemmets arkitektur. I bogen fremhæver forfatteren følgende om det unikke ved bygningen:

"I løbet af 1960erne kulminerede begejstringen for beton som bygningsmateriale på flere danske tegnestuer, bl.a. hos Friis & Moltke, der med Entreprenørskolen – nu Ebeltoft Vandrehjem – leverede et brutalistisk hovedværk med vertikale led i ru forskalling og horisontale led i glat forskalling, opdelt af markante fuger. Tankerne bag projektet var, at alt kunne laves i beton – lige fra fundamentet til tag. Ingen irriterende detaljer som afdækninger og inddækninger, ingen overfladebehandling, bare et materiale i smukt sammenspil med den omgivende natur."

Bogen er netop udkommet på Forlaget Vandkunsten. Målgruppen er arkitektstuderende og yngre arkitekter.

- sø

FAKTA

Dansk Betonarkitektur er skrevet af arkitekt MAA Jørgen Hegner Christiansen, tidligere fagredaktør ved Arkitekten, og har forord af professor Carsten Thau, Kunstakademiets Arkitektskole. Thomas Juul Andersen, Arkitekt MAA og faglig leder på Betoncentret på Teknologisk Institut, har været fagkonsulent og medforfatter på de to oversigtskapitler. Bogen er illustreret med fotos af Torbens Eskerod, der har rejst land og rige tyndt for at fange bygningerne i det helt rigtige lys. Den grafiske tilrettelæggelse står Carl-H.K. Zakrisson for.

De 21 udvalgte eksempler på vellykket betonarkitektur er ud over Ebeltoft Vandrerhjem:

Bellahøj, Bagsværd Kirke, Gammel Hellerup Gymnasium, Roskilde Amtsgård, nu Roskilde Rådhus, SEB Bank & Pension, Herlev Hospital, Helsingør Renseanlæg, Emaljehaven i København, Elefanthuset i Zoo i København, hovedindgangen til Zoo i København, Storebæltsbroen, Broen over Gudenåen og Faunapassagen ved Silkeborg, Frihavnstårnet i Nordhavn i København, Moesgaard Museum ved Aarhus, Nordkraft kultur- og fritidshus i Aalborg, Kvæsthusprojektet i København, Vikingeskibshallen i Roskilde, Høje Gladsaxe, Amager Strandpark og belægningen ved Heart i Herning.

Publiceret 15 June 2018 12:17