Bollesen vælger ikke 14-13 løsning

Af Lars Norman Thomsen, lokalredaktør:

KOMMENTAR Den borgerlige fløj i byrådet med Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative og Det Radikale Venstre plæderede alle for under valgkampen forud for kommunalvalget i november 2017, at de ville kæmpe for at sænke Østjyllands højeste kommuneskat, 25,9 procent.

Inden da havde de alle - minus Konservative - netop været med til at vedtage daværende Venstre borgmester Claus Wistofts Budget 2018 uden at snakke for meget om skat.

Claus Wistoft skulle ikke nyde noget af at skulle ud i en valgkamp uden et bredt flertal bag næste års budget. Derfor var han ikke til sinds at snakke skat.

Nu er det Ole Bollesen, der sidder i borgmesterstolen, og som han giver udtryk for i denne avis (side 43), bliver skat et tema, når budgetdebatten intensiveres efter sommerferien.

Den borgerlige sides 13 mandater vil teste Ole Bollesen for at se, om borgmesteren virkelig vover at lave et budget med venstrefløjen bestående af Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Alternativet - i alt 14 mandater.

Det gør Ole Bollesen ikke, lad os bare fastslå det. Derfor ved han, at han skal komme med et skatteudspil til forhandling. Det kan koste et mandat eller to i venstre side af salen, men det vil borgmesteren være tvunget til at se stort på.

Den borgerlige fløj anført af Konservatives Tommy Bøgehøj ved godt, at skat er noget af det mest usexede, der findes i den politisk verden. Alligevel vil han bruge samme argumenter som under valgkampen: At skattetrykket i kommunen er en konkurrenceparameter, når der tales om bosætning. At mindre skat er lig med mere nær velfærd til borgerne, fordi borgerne selv får lov til at bestemme, hvad deres penge skal bruges til. At regnestykket de første år vil være til gunst for Syddjurs Kommune, fordi staten betaler 75 procent af mankoen i år 1, 50 pct. i år to og tre og 25 procent i år 4.

Tommy Bøgehøj vil over en femårig periode nedsætte skatten med 1 procent point. Om de andre borgerlige vil være med så langt, lurepasser de med?

Hvor langt vil de egentlig gå, når det kommer til stykket? Tør de mon komme med en pejling.

Hvad siger Mikkelsen, Kjær Madsen og Wistoft?

Publiceret 21 June 2018 08:00