Anne Kammer (til venstre) og Helle Sigh er ved at gentænke Fregatten Jylland som skib og som museum. Foto: Stine Østergaard

Anne Kammer (til venstre) og Helle Sigh er ved at gentænke Fregatten Jylland som skib og som museum. Foto: Stine Østergaard

Fregatten sætter sejl mod nye tider

Fregatten Jylland har åbenhed og indhold som fokuspunkter, når de nu går i tænkeboks for at genskabe sig selv

Af
Stine Østergaard

EBELTOFT Fregatten er en stor spiller på attraktionsmarkedet, når man taler turisme på Djursland.

Men med den nye udvikling vil de gerne være endnu mere til for også de lokale – både som et åbent museumsrum, men også som et fagligt centrum for skibshåndværk og lokale virksomheder. Og så skal det være med en meget fysisk tilgang, hvor man får lov at røre ved tingene og prøve på egen krop.

De to historikere Anne Kammer, der er formidlingskoordinator og står for skoletjenesten, og udstillingsleder Helle Sigh er ikke meget for at løfte sløret for, hvad der konkret er i støbeskeen, og hvornår vi får forandringerne at se. Det er det stadig for tidligt i processen til. Men en lidt overordnet udmelding, tør de dog godt at melde ud:

"Vi er i gang med at gentænke stedet. Hele stedet. Museumsbygning, skib, hele området. For publikum og også for folk i byen," siger Helle Sigh.

Fagligt centrum

Et af de nye tiltag er, at stedet skal være et håndværksmæssigt kraftcenter for træskibe. Der er et stort håndværkerteam, som hver dag arbejder på vedligeholdelse af skibet. Noget, som der er afsat 3,4 millioner til på finansloven på årsbasis.

"Vi vil også gøre en forskel – ikke bare ved at give noget historie fra os, men vi vil så også gøre en forskel ud i fremtiden. Det gør vi ved at uddanne håndværkere" siger Helle Sigh og fortæller, at der lige nu er to skibstømrerlærlinge på stedet.

"Vi ønsker ikke, at de traditionelle håndværksmæssige teknikker og metoder går tabt. Vi håber, at vi ved at sætte fokus på håndværk kan få flere unge mennesker til at vælge håndværksfaget," uddyber hun.

Derudover drømmer de om at etablere virksomhedsklynger på fregatten og blive det danske maritime center for tall ships – noget de uofficielt mener, de er i forvejen.

"Der ligger også nogle udviklingsstrenge den vej, at vi vil være noget ud i fremtiden også. Vi vil ikke lukke os om os selv. Vi vil være en del af samfundet," siger Helle Sigh.

Sømand på egen krop

Et andet af fokuspunkterne er, at det skal være et fysisk museum for det publikum, som ikke er specialister. Noget, som der allerede er fokus på.

"Det, vi hører fra vores publikum, er, at det er et enormt sanseligt sted at komme. Du må røre ved alting," siger Anne Kammer.

Det fik kommunens fjerdeklasser lov til, da de i sidste uge var på besøg på Fregatten Jylland og afprøvede det nye maritime aktivitetsområde.

"Her har de smagt maden, hørt om kosten, prøvet at ligge i hængekøjerne, de har prøvet at gå ombord på skibet, hvordan det føles at være ombord, de har været oppe at sidde i kongesalonerne, de har været ude at prøve elementær sømandskab og lært at rebe sejl. De har prøvet hvad det vil sige at hejse en stor kanon på tre ton ombord på sådan et skib. Det er jo ikke noget man gør, det kan mennesker ikke bare gøre, der er man nødt til at bruge hejseværk," opremser Helle Sigh.

Det er noget af det, der skal fastholdes og videreudvikles på. Kender man Experimentariet i København, er det en inspirationskilde, som de stiler efter.

"Det er vigtigt at fastholde den sanselige og autentiske oplevelse det er, at komme ombord på skibet. Og så krydre det med alle de her fantastiske historier og beretninger og genstande, som der er fra det her skib," siger Anne Kammer.

Rønde skoles 4. klasser var på besøg på fregatten sidste mandag. De synes blandt andet at sømandskniven (som museet for nyligt er blevet skænket af Fregatlauget) var spændende, og så har de også prøvet at smage

Rønde skoles 4. klasser var på besøg på fregatten sidste mandag. De synes blandt andet at sømandskniven (som museet for nyligt er blevet skænket af Fregatlauget) var spændende, og så har de også prøvet at smage "klam mad" – det var beskøjtere og surkål. Foto: Stine Østergaard

Noget for lokalområdet

Invitationen til skolerne var ment for at give eleverne en god oplevelse.

"Vi vil gerne vise dem, at vi også er et sted, hvor der er masser af plads for dem. Vi vil gerne række ud til skolerne i Ebeltoft og i hele kommunen og vise frem, hvad vi har af gode aktiviteter," fortæller Anne Kammer.

For at give eleverne et endnu større tilhørsforhold til museet har hver af fjerdeklasserne, der var på besøg mandag i sidste uge fået et ambassadørpas, så de kan komme gratis ind resten af året.

"Men det er jo også en erkendelse af, at vi ikke har så mange lokale brugere på stedet her. Og vi er ikke bare en turistattraktion,men Ebeltofts og Syddjurs kommunes fregat," siger Helle Sigh.

Derfor er det også en del af strategien de kommende år at åbne de museale rum op ind mod byen Ebeltoft – og resten af Syddjurs kommune.

"Vi skal åbne os. Åbenhed er et af vores kodeord," siger Helle Sigh.

FAKTA

Fregatten Jylland har lagt en strategiplan for den måde, museet skal gentænkes på. Den gælder fra 2018-2025. Her er uddrag fra folderen, som man kan finde på Fregatten Jyllands hjemmeside:

    Fregatten Jylland skal i 2020 være anerkendt som en attraktion i verdensklasse og en virksomhed, hvor viden om 'alt indenfor træskibe' rækker udover landets grænser."

    Mødet med Fregatten Jylland skal være en velkomst med 'åbne arme'. Den lukkethed som bygninger, hegn og adgangsforhold skaber, skal nedbrydes.

    Der skal skabes 'oaser' og legeområder. Rygere er fortsat velkomne, men henvises til særlige områder.

    Også udenfor åbningstiden skal fregatten kunne vise sig frem. Aftentur på fregatpladsen, oplevelse af skibet tæt på og blive nysgerrig på skib, historien og de mange oplevelser.

Publiceret 28 June 2018 09:00