Busten af Egil Fischer er placeret på Kirkebakken, hvor man mest af alle steder fornemmer byplanlæggerens vision for en ferieby i Femmøller Strand. Foto: Lars Norman Thomsen

Busten af Egil Fischer er placeret på Kirkebakken, hvor man mest af alle steder fornemmer byplanlæggerens vision for en ferieby i Femmøller Strand. Foto: Lars Norman Thomsen

Kom med på rundtur i Egil Fischers betagende ferieby

Nationalpark Mols Bjerge havde sidste år stor succes med sine guidede ture i Egil Fischers vision af en ferieby. Rækken af fundvisninger fortsætter denne sommer

Af
Lars Norman Thomsen

Den fornyede interesse for byplanlæggeren, arkitekten og maleren Egil Fischers Ferieby i Femmøller Strand betyder, at Nationalpark Mols Bjerge igen denne sommer guidede rundvisninger i området.

Det er på en rundvisning, at man ved selvsyn kan øje den vision, som Egil Fischer (1878-1965) foldede ud for området.

Han planlagde feriebyen omkring en sydvestgående grøn akse, 'Kulturaksen', med en rigtig idrætsplads – 'Stadion' - i den ene ende og et rektangulært grønt fritidsområde – 'Grønningen' - i den anden.

For enden af denne akse lå Kirkebakken, hvor en kirke var planlagt og hvorfra der skulle være fri udsigt over Stadion og Grønningen til havet.

Det totale overblik

Når man står ved Kirkebakken har man det fuldstændige overblik.

Fischer adskilte de to områder af det, som han døbte 'den kommercielle akse', den gennemgående landevej. Her skulle der være plads til forskellige butikker og håndværksvirksomheder.

Ved vejen lagde Fischer to torve ind. Ved Vesttorvet lod byplanlæggeren opføre Molskroen i 1924, som den allerførste bygning i området.

På bakken nord for området byggede Fischer senere sin egen bolig, Nørrehald, som ligger der i dag, men på Kirkebakken blev den planlagte kirke aldrig opført.

I stedet er det her, at man nu finder en mindesten med buste og Egil Fischers og hustruen Olgas urnegrave. Hustruen døde først i 2004.

Kirkebakken er yderst velvalgt, for det er her, at man for alvor fornemmer den storhed og fylde, som Fischers vision rummede/rummer.

Fakta

Rundvisning følgende dage: 18. juli, 1. august, 15. august

Kl. 14 – 15.30

Mødested: P-pladsen ved Café Egil i Femmøller Strand

Pris: Voksne 50 kr., børn 25 kr.

Billet bookes på www.nationalparkmolsbjerge.dk

Publiceret 13 July 2018 13:00