Friluftsrådets grønne flag blev hejst i dag i Den Grønne Gårdvuggestue. Foto: Stine Østergaard

Friluftsrådets grønne flag blev hejst i dag i Den Grønne Gårdvuggestue. Foto: Stine Østergaard

Billedgalleri

: Borgmesteren hejste det grønne flag på gården

Den Grønne Gårdvuggestue har fået tildelt det grønne flag. Det blev hejst af borgmesteren med efterfølgende festmiddag

Af
Stine Østergaard

UGELBØLLE I dag blev det grønne flag hejst hos Den Grønne Gårdbørnehave af Syddjurs' borgmester Ole Bollesen. Det er Friluftsrådets flag, der viser, at det er en institution med fokus på udeliv, natur og miljø og en grøn og sund hverdagskultur.

"Undersøgelser viser, at børn som er mere ude i naturen, klarer sig bedre. En lille personlig bemærkning: Da jeg var gymnasielærer i Rønde, spurgte jeg tit hvilke af eleverne, der havde gået i grønne eller skovbørnehaver – og jeg vil sige, der er noget om det," sagde Ole Bollesen i sin tale for børn og pædagoger, da det grønne flag var strøget til tops.

Bagefter fejrede børnene det med en festmiddag med både bløde pølsehorn, farverige frugtspyd og søde jordbær.

Vokset op på gården

Vuggestuen er kun et par år gammel, men det sidste år har de arbejdet mod at opnå det grønne flag. Det er det at kunne kravle op i en traktor, se køerne og lege i kornet, der har været vigtig for Marlene Stilling, der selv er vokset op på gården og har haft en god barndom her.

"Jeg tror egentlig, det er nogle oplevelser, de fleste forældre gerne vil give deres børn. Men med flere børn og fuldtidsjobs, så er der ikke altid tid til det, og så bliver det måske bare en weekendtur til stranden," siger hun.

Det er hendes mor, Anne Stilling, der ejer gården. Da Marlenes far gik bort for fem år siden, solgte de malkekvæget og investerede pengene i vuggestuen. I dag er det Marlene Stilling, der står for vuggestuedelen, og hendes bror Jørgen Stilling driver de 150 hektar land og passer Angus-kvæget.

I nærkontakt med naturen

I den gamle stald står barnevognene parkeret, men om vinteres foregår flere aktiviteter her. I haven mellem kostalden med brølende køer, den nye vuggestuebygning og udsigten til marker og urtehave leger de femten børn side om side med høns og kaniner.

"Nogle af børnene kan godt have lidt afstand til dyrene, især hønsene, når de lige starter her. Men netop derfor er det jo godt, de kommer ned og ser dyrene. Der er jo nogle børn, der aldrig har set en ko, når de starter i skole," siger Marlene Stilling.

Det er også noget, der bliver talt om ved frokostbordet. For det sker jo, at børnene spiser en æggemad eller et stykke oksekød...

"Så snakker vi om, at kødet kommer inde fra de sorte køer ved siden af, og at æggene kommer fra høns. Børnene bliver nysgerrige og spørger: 'Hvor kommer spegepølsen så fra?'. Det er fra en gris, og det er lidt spændende for dem, for det dyr kender de ikke så godt som køer, kaniner og høns."

Ud og se

I en af laderne står en stor rød traktor, som Marlene Stilling fortæller, at børnene synes er rigtig spændende at se på. Her får de også lov at lege i bunken af korn.

"Så er der korn over det hele, når de kommer ind. Men sådan er det," siger hun.

Det er dog ikke traktoren, de tager, når de skal på tur, men to ladcykler. Dem elsker børnene at køre i til turer rundt i området.

Der er også masser af natur-aktiviteter på programmet hele året. For eksempel byder august måned på høst, male korn til mel, grøntsagshøst, måle solsikker, blomsterpostkort, finde insekter, smage spiselige insekter og lave kastanjedyr. Ude i urtehaven vokser græskarrene sig store og flotte, så de kan bruges til udsmykning til halloween.

FAKTA

Den Grønne Gårdvuggestue har netop fået tildelt det grønne flag.

Grønne Spirer er Friluftsrådets grønne mærkningsordning for børneinstitutioner og dagplejere. Med ordningen støtter og synliggør de institutionernes arbejde for en grønnere hverdag.

I Grønne Spirer er der fokus på udeliv, natur og miljø samt en grøn og sund hverdagskultur i institutionerne.

Alle kan være med i Grønne Spirer og få del i kurser og materiale. For at modtage Det Grønne Flag skal institutionen dog opfylde nogle særlige krav.

Publiceret 14 August 2018 16:45