Formand Mathias Bartholomæussen fortæller om fremtidsvisionerne ved modellen af området omkring Grobund. Modellerne bliver brugt som en slags fælles brainstorm for foreningens medlemmer, hvor de kan tegne og skrive idéer på. Foto: Stine Østergaard

Formand Mathias Bartholomæussen fortæller om fremtidsvisionerne ved modellen af området omkring Grobund. Modellerne bliver brugt som en slags fælles brainstorm for foreningens medlemmer, hvor de kan tegne og skrive idéer på. Foto: Stine Østergaard

Det spirer i Ebeltofts nye bydel

Der sker ting og sager i det bæredygtige, kreative iværksætterfællesskab – nu begynder det at ligne noget

Af
Stine Østergaard

EBELTOFT Det er ikke kun Djurslands jordmarker, som er næringsrige. For ude på fabriksbygningen på Kaarsbergsvej er der grobund for noget stort – bogstaveligt talt. For foreningen Grobund har efterhånden vokset sig til i størrelse.

I hallen er små virksomheder og værksteder begyndt at poppe op og uden for er byggeriet gået i gang med de små bæredygtige, off-grid huse, som skal bruges til helårsbeboelse, når planen om at købe et stykke jord af kommunen forhåbentlig lykkes.

Og folk er også begyndt at få øjnene op for den bæredygtige bydel, som man næsten kan kalde det. 50-70 mennesker møder der næsten altid op til søndagsrundvisningerne, og de landsdækkende medier kigger nysgerrigt med, når der bliver først bæredygtige idéer ud i livet.

Unikt fællesskab

Det kan måske være svært at sætte fingeren på, hvad Grobund er, for der er ikke rigtig noget lignende at sammenholde med. Man kan nemt få tanken, at det er en slags "øko-Christiania". Men det er ikke aktivister. Her gælder det om at melde sig ind i samfundet og ikke ud af det.

Så længe man som virksomhed eller privatperson bestræber sig på at tænke bæredygtigt og være affaldsfri, så er der plads i fællesskabet ude på fabrikken.

Og det adskiller sig også fra mange andre øko-landsbyer i landet.

"Forskellen er, at det er fabrikken, som er udgangspunktet. Det er virksomheder og folks engagement, der er kernen i fællesskabet," siger formand Mathias Bartholomæussen.

Noget håndgribeligt

Et af de ord, som nogle af medlemmerne selv bruger om den relativt store opmærksomhed og foreløbige succes er håndgribelighed. Grobund er et iværksætterfællesskab, hvor man ikke nøjes med at tænke idéerne – man fører dem også ud i livet.

Udenfor står mange forskellige tiny-houses. Det er små huse, og de er bygget, så de kan flyttes ud på en beboelsesgrund ved siden af fabrikken. De er i forskellige former, størrelser og typer. Et af dem er et aflangt træhus med blå vinduer. Inde i det går Maja og Kjartan rundt og bygger og finpudser.

De har bygget på det, mens de gik på Brenderup Højskole på Fyn. Nu har de købt huset og bygger og indretter på det, så det er klar til at flytte ind i på et tidspunkt. De kører på hjemmebygget solcelleanlæg og fire bilbatterier, som også skal tænkes ind i indretningen sammen med seng, ovn og spiseplads.

Maja og Kjartan bygger på deres tiny-house. De har lige malet med hjemmelavet maling. Foto: Stine Østergaard

Maja og Kjartan bygger på deres tiny-house. De har lige malet med hjemmelavet maling. Foto: Stine Østergaard

Håb om jord til huse

Huse som Maja og Kjartans skal efter planen ligge på et stykke jord bag ved fabrikken. Lige nu har det dog lange udsigter på en 2-3 år. Grobund vil købe jorden, der er ejet af Syddjurs Kommune. Men den er udstykket til erhvervsbrug.

"Så der er rigtig meget papirarbejde, som skal på plads. Vi har ellers talt med både kommunen og flere ministerier, som synes, det er en rigtig god idé," siger Mathias Bartholomæussen, der selv bor i Ebeltoft, og sparer sammen til at kunne bo ved Grobund engang i fremtiden.

I følge ham er der dog nogle stykker, som ikke kan vente med at flytte tættere på fabrikken. Det er især dem, som bor langt fra Djursland. De har udset sig et stykke jord cirka halvanden kilometer ind mod byen, som de kan få lov at bygge på inden for en mere overskuelig fremtid.

Næste skridt

Der er store fremtidsplaner for Grobund både inde på fabrikken med virksomheder, events og en slags gågade med indkig til de mange små værksteder og udenfor, hvor både hav og land indbyder til en masse kreative og grønne tiltag. Dem kan man følge med i på modellerne af fabrikken og området, der står i et af lokalerne på Grobund.

Men det næste vigtige skridt er at få styr på alle brand- og sikkerhedsregler, så flere virksomheder kan flytte ind i fabrikshallen. Så bliver endnu flere døre åbnet, og Grobund kan rigtig vokse sig til.

Træskulpturer v/Jeppe Fonnesbo er en af de cirka 10 virksomheder, som allerede har indfundet sig i fabrikshallen. Foto: Stine Østergaard

Træskulpturer v/Jeppe Fonnesbo er en af de cirka 10 virksomheder, som allerede har indfundet sig i fabrikshallen. Foto: Stine Østergaard

Fakta

Lige nu er der 129 indskydere – det er medlemmer, som har skudt 50.000 kroner i fonden Gældfri, som ejer fabrikken. De kan leje sig ind i lagerhallen og kan blive en del af beboelsesområdet, når det bliver en realitet. Der er plads til cirka 31 indskydere mere.

Derudover er der 550 medlemmer af støtteforeningen, som betaler 200 kroner årligt. De er inviteret med til langt de fleste møder.

Man kan læse mere på www.grobund.org eller tage med på rundvisning som er (næsten) hver søndag kl. 12-14 på Kaarsbergsvej 2 i Ebeltoft.

Publiceret 05 September 2018 07:00